Utasbarát fejlesztéseket ígér a Budapest Airport

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2019. február 05. 12:54

6,5 milliárd forintot költ a közeljövőben utasbarát fejlesztésekre a Budapest Airport – jelentették be a február 5-i sajtótájékoztatón.

Folyamatosan nő az utas és teherforgalom a Budapest Airporton. A tavaly 15 millió utast fogadó budapesti repülőtéren a jobb utaskiszolgálás érdekében 70 lépésből álló, rövid távú fejlesztési programot jelentettek be.

A február 5-i sajtótájékoztatón elhangzott, hogy bár hamarosan elkezdődik egy új, harmadik terminál építése, amelynek átadása 2024-re várható, de addig is számos fejlesztést hajtanak végre.

Szarvas Gábor környezetvédelemért, munkabiztonságért és közösségi kapcsolatokért felelős igazgató elmondta, hogy BUD+ néven indul a fejlesztési program, amelynek elsődleges célja a reptéren a szolgáltatási színvonal növelése.

A Budapest Airport illetékesei a sajtótájékoztatón (balról jobbra): Kurucz László (kommunikációs munkatárs), Szarvas Gábor, Huszka Péter és Szabó István

Fotó: Samu Ádám

A beruházások érintik a csomagkezelést, az utasbiztonságot, az épületek komfortosabbá tételét. A következő két év során végrehajtandó beruházások összértéke eléri a 6,5 milliárd forintot.

Huszka Péter forgalmi igazgató részletesen ismertette a tervezett projekteket. A 2B terminálon és a Skycourt területén a nyárra felújítják és bővítik a mosdókat. A főszezonra a jelenleginél háromszor több mellékhelyiség áll majd az utasok rendelkezésére. Az éttermi szinten és a 2B érkezési oldalon is bővítik a mosdók kapacitását.

A Budapest Aiport az utastájékoztatási rendszert is modernizálja: LCD monitorokat helyeznek ki, illetve táblák segítségével könnyítik meg az utasok tájékozódását. A monitorokon valós időben lesznek láthatók az A, illetve B terminálon a biztonsági ellenőrzéseken várható várakozási idők, így mindenki el tudja dönteni, melyik oldalra érdemes inkább beállni. Ezek az információk telefonos applikáción és webes felületen is elérhetők lesznek.

E héttől kezdve külön csapat – jelenleg három fővel, később nagyobb létszámmal – járja a terminálokat és tájékoztatja az utasokat. Sárga mellényükről már messziről meg lehet ismerni őket.

Már munkába álltak az első információs segítők

Fotó: Budapest Airport

A poggyászfeladás területén is újításokra kerül sor. Hamarosan elkezdődik az önkiszolgáló poggyászfeladó rendszer tesztelése, április elsejétől már élesben is működni fog. Ennek előnye, hogy a korábban a reptérre érkezőknek nem kell megvárniuk a check-in megnyitását, a géppel maguknak ki tudják nyomtatni a csomagcímkét.

Megújul a hangosbemondó rendszer is, és új kordonrendszert is bevezetnek check-in pultok előtt, hogy a tumultuózus helyzeteket jobban lehessen kezelni.

A csomagosztályozó rendszert is bővítik, és az érkezési oldalon a csomagkiadó teret átalakítják, átláthatóbbá teszik.

Kibővül a poggyászkiadó szalag a 2B terminál érkezési szintjén

Fotó: Budapest Airport

Szabó István biztonsági igazgató a repülőtéren a biztonsági területtel kapcsolatos tervezett fejlesztéseket ismertette. Mint elmondta, mindkét terminálon 1-1 plusz biztonsági sort alakítanak ki. Az A oldalon ez a pluszsor március elsejétől már üzemelni fog, a B oldalon április 20. az átadás időpontja.

Ezen felül az A terminálon a kávézó rovására bővítik a várakozási területet. Azt is tervezik, hogy meghosszabbítják a röntgensorokat, hogy egységnyi idő alatt több utast tudjanak vizsgálni.

Elképzelhető, hogy különösen télen nagyobb űrtartalmú ládákba pakolhatjuk majd a ruháinkat, hogy kevesebb ládát kelljen külön-külön átvilágítani. Az érkező oldali részt is átépítik, hogy minél gyorsabban ki tudjanak jönni az érkező utasok.

Az idei második negyedévtől automata útlevél-ellenőrző kapukat is megnyitnak az Országos Rendőr-főkapitánysággal közösen.

A fejlesztések egyik legfőbb célja, hogy csúcsidőben se legyen semmiképpen több mint 30 perc a várakozási idő az utasok részére.

A tervezett reptéri vasúttal kapcsolatban elhangzott, hogy a parkolóház építését felfüggesztették a hatóságok, folyik a tervek felülvizsgálata, ugyanakkor a Budapest Airport illetékeseinek nincs információja arról, hogy a kötöttpályás összeköttetés mikor és milyen formában valósulhat meg.

Egy másik kérdésre adott válaszból az derült ki, hogy a tragikusan rossz állapotú Gyömrői út fővárosi kezelésben van, melynek felújítását kormányzati forrásból tervezik, de ennek konkrét időpontját sem lehet tudni.

Kapcsolódó cikkek

Budapest Airport 2024

2019. január 17.