Piros, sárga besoroláskor hogyan térít az utasbiztosító?

Forrás: turizmus.com

 2020. július 23. 15:46

Az utazási hajlandóság folyamatosan nő, és az alacsony fertőzöttségű európai helyekre ismét szívesen utaznak a magyarok az Európai Utazási Biztosító (EUB) tapasztalatai szerint. A járványügyi helyzet azonban képlékeny, mire érdemes odafigyelni, amikor utasbiztosítást kötünk?

A Magyar Turisztikai Ügynökség felmérése szerint július elején megugrott a magyarok utazási hajlandósága, az utazni tervezők 26 százaléka ráadásul külföldi nyaralást tervezett, a legnépszerűbb úti célok között Erdély, Olaszország, Ciprus és Horvátország is szerepelt.

„Bár az azóta bevezetett beutazási korlátozások és az országok zöld, sárga és piros jelzéssel történő besorolása miatt sok utazni vágyó kényszerült újratervezni a nyaralását, még mindig sokan választják a külföldi üdülést. A nálunk kötött utasbiztosítások alapján a legtöbben a zöld jelzést kapott Horvátországban és Szlovéniában töltik az idei nyaralásukat, amely országokra mi jelentős díjkedvezményt is adunk” – mondja Lengyel Márk, az EUB elnök-vezérigazgatója.

 

Utasbiztosítás és koronavírus

A legalapvetőbb kérdés ezekben az időkben, hogy az utasbiztosítás érvényes-e akkor, ha az ügyfél a külföldi nyaralás alatt megbetegszik a koronavírussal. „Alapesetben – tehát a zöld besorolású európai országok esetén – a legtöbb biztosító vállalja a kockázatviselést, de ez nem törvényszerű. Biztosítónként, termékenként lehetnek eltérések, ezért javasolt mindig alaposan tájékozódni a szerződéskötés előtt. Nemcsak a limiteket érdemes figyelni, hanem a szolgáltatások körét is" – hangsúlyozza Lengyel Márk.

Az említett esetben az EUB például nemcsak az orvosi ellátást vállalja, hanem a betegség miatt későbbre tolódott hazautazás többletköltségét, valamint a betegség miatt meghosszabbodott tartózkodás szállásköltségeit is a beteg plusz egy hozzátartozó részérederül ki a társaság közleményéből.

A képlékeny járványügyi helyzet most senki ne induljon útnak utasbiztosítás nélkül

Fotó: 123rf.com

Piros és sárga besorolású országok

A piros besorolású országok esetében az az irányadó, hogy milyen kategóriában volt az úti cél a kiutazás napján: ha piros, akkor az a Külgazdasági és Külügyminisztérium által nem javasolt térségnek számít, vagyis eleve nem érvényes rá utasbiztosítás. Ha viszont időközben lesz piros, akkor a szerződésben vállaltak szerint teljesít a legtöbb biztosító.

A sárga besorolású országok fokozott biztonsági kockázatot rejtenek, de az utasbiztosítás érvényessége szempontjából nem különböznek a zöld kategóriájú országoktól.

 

Ha meghiúsul az utazás...

Ilyen esetben nem az utasbiztosítás, hanem a sztornó biztosítás jelenthet segítséget. Nem mindegy azonban, hogy milyen okból került lemondásra a befizetett utazás; a biztosítók csak a szerződésben tételesen felsorolt, nevesített esetekben fizetnek kártérítést.

Általánosan elmondható, hogy nem érvényes a sztornó biztosítás, ha valaki azért nem utazik el, mert fél a vírustól vagy elvesztette a munkáját, sőt akkor sem, ha azért nem kerül sor az utazásra, mert az eredetileg zöld (esetleg sárga) kategóriájú célország időközben piros besorolást kapott. Az utóbbi esetben érdemes közvetlenül az utazásszervezőhöz, légijárat-törlésnél pedig a légitársasághoz fordulni – javasolja a biztosítótársaság.

"Ha még a kiutazás napja előtt, itthon diagnosztizálják a koronavírust az ügyfélnél, akkor az nálunk sztornó biztosítási eseménynek számít, tehát ha emiatt nem tud elutazni a biztosított, akkor az útlemondási biztosítás alapján térítünk” – tette hozzá az EUB elnök-vezérigazgatója.