Utaskényelmi fejlesztések a GYSEV-nél

Forrás: MTI

 2016. március 21. 16:00

Két jelentős fejlesztést jelentett be a GYSEV Zrt. márciusban. A vasúttársaság 26 InterCity-kocsit vásárolt az Osztrák Szövetségi Vasúttársaságtól, a Szombathely-Zalaszentiván vonalon pedig villamosítási és további fejlesztési munkálatok kezdődtek.

A használt kocsik felújítás és festés után állnak forgalomba. Az első felújított, zöld-sárga IC-kocsi várhatóan nyár végétől szállítja majd az utasokat. A fülkés kialakítású kocsikban 66 ülőhely van, a járművek klimatizáltak, zárt rendszerű WC-vel rendelkeznek, a kocsik típusengedélye óránként 200 kilométeres maximális sebességre szól.

Az átalakítás során a járműveket zöld-sárga, GYSEV-es arculati tervek alapján átfestik, az arculati elemek a belső folyosókon is megjelennek majd, az üléseket pedig újrakárpitozzák. Nyolc járművet ún. A-B kocsivá alakítanak át: ezekben a 11 fülkéből 5 első osztályú lesz, amelyekben az ülések magas minőségű bőrborítást kapnak, a fülkék csomagtartóit beépített olvasólámpával rendelkező üvegpolcokra cserélik, emellett szőnyeg és függöny szolgálja az utasok kényelmét. Az IC-kocsikban a vasúttársaság ingyenes wifi-szolgáltatást biztosít, a fülkékben pedig lesz mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas konnektor.

Szintén márciusban kezdődtek meg a vasúttársasághoz tartozó Szombathely-Zalaszentiván vonalon a villamosítási és további fejlesztési munkálatok. A 48 kilométeres szakaszon várhatóan még idén végeznek a szakemberek az új felsővezeték-hálózat kiépítésével. A beruházás elvégzése után környezetbarát, villamos motorvonatok is közlekedhetnek a szakaszon, amelyen kényelmesebbé és biztonságosabbá válik a közlekedés. A vonal állomásain és megállóhelyein új, 55 centiméter magas utasperonok létesülnek, padokkal, esőbeállókkal, járdákkal és kerékpártárolókkal, így jelentősen komfortosabbá válik az utazás az érintett szakaszon.