Utazás 2019: fókuszban az aktivitás és a kaland

Forrás: turizmus.com/MTI

 2019. február 21. 12:35

Az aktív kikapcsolódás és a kaland áll a 2019-es Utazás kiállítás középpontjában, ahol idén 30 ország 300 kiállítója mutatja be újdonságait február 21–24. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.

Ganczer Gábor, a főszervező Hungexpo Zrt. vezérigazgatója a megnyitón kiemelte: az ágazat újabb sikeres évet zárt tavaly; a robogó magyar gazdaság egyik húzóágazata a turizmus, amely a multiplikátor hatásokat is figyelembe véve a magyar GDP mintegy 10 százalékát termeli meg. Az idei külföldi díszvendég Algéria, az országtól a modern kihívásokhoz való alkalmazkodást és hagyományőrzést tanulhatnak a magyarok is. A kiállítás belföldi díszvendége Bács-Kiskun megye és Kecskemét, a kiállítás kulturális díszvendége a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram - sorolta a vezérigazgató, hozzátéve: a kiállítás egyik fő standja pedig a fővárosé, Budapest Európa Sportfővárosa idén.

Abdelkader Dehendi algériai nagykövet köszönti a vendégeket

Fotó: turizmus.com

Szalay-Bobrovnicky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese kiemelte: a kiállítás a turisztikai szakma legnagyobb összejövetele, a stratégiai ágazat seregszemléje, Budapest házigazda városként presztizskérdésnek tekinti a részvételt minden évben. A város és a Hungexpo méltó gazdái a programnak, a folyamatos megújulás mellett a fejlődést is mutatja az, hogy évente 30-35 ezer ember látogat ki a kiállításra.

A programok közül kiemelkedik a már tavaly is népszerűnek bizonyult Aktív sziget, amelyen a látogatók virtuális segítséggel járhatják be az ország legszebb tájait. Az új virtuális tartalmak között lesz szabadulószoba, biciklitúra és katonai sátor-kaland. A Blogger Corner-en találkozhatnak a legismertebb utazó bloggerekkel, akik megosztják a tapasztalataikat, és hasznos tanácsokkal látják el az utazókat. A kiállítás idején rendezik a Járatlan Utakon Fesztivált, Magyarország legnagyobb, független és extrém utazókat megszólító rendezvényét. Ezen a szervezők több mint 60 előadást, workshop és kerekasztal-beszélgetést terveznek az aktív turizmus, a környezettudatosság és a fenntartható turizmus témákban.

A Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ házigazda városként egy 400 m2-es interaktív élményeket kínáló standot épít fel Budapest Európa Sportfővárosa cím apropóján. A nyitott „élmény aréna" középpontjában felállított életnagyságú bokszringben folyamatos kulturális programokkal, sport- és táncbemutatókkal várják a kiállítás vendégeit. A látogatók a színpadon találkozhatnak sztársportolókkal és a Sportfőváros hivatalos nagyköveteivel.

A hazai lakókocsi és lakóautó kínálat egészét felvonultató KARAVÁN SZALON-ban több mint 50 járművet és az eddiginél is nagyobb számú eszközt mutatnak be a látogatóknak. Megtalálhatók lesznek itt a kempingezéshez kapcsolódó szolgáltatók, felszerelések és kiegészítők, valamint bemutatkoznak hazai és nemzetközi kempingszövetségek és maguk a kempingek is.

800 négyzetméteren, interaktív programokkal várja az érdeklődőket az Afrika Expo, amely 2011 óta Kelet-Közép Európa egyetlen, első, ezáltal legexkluzívabb négy napos nemzetközi Afrika tematikus fóruma.

A kiállításhoz ezúttal is számos szakmai program kapcsolódik. A turisztikai fejlesztések, a kiemelt régiók mellett ezúttal a sportturizmus lesz a fókuszban. Az előadók között többek között ott lesz Révész Máriusz Kerékpározásért és Aktív Kikapcsolódásért Felelős Kormánybiztos, Czene Attila, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke, és Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára.

A Diák Szakmai Napon, amelyen az Európai Unió EU Next Tourism Generation projektje is bemutatkozik, most hat magyarországi egyetem hallgatói mutatják be turisztikai témájú projektjeiket, szakmai zsűri előtt.

A kiállítás második napjától működik a Kölyökpark gyermekjátszó és -megőrző, ahol a 3 évesnél idősebb gyermekekkel szakképzett animátorok foglalkoznak.

Algéria, Bács-Kiskun megye és Kecskemét

Algéria az idei Utazás kiállítás külföldi díszvendége. A kiállításon zenével, gasztronómiával, izgalmas tájakkal és kalandos programokkal mutatkozik be az afrikai kontinens legnagyobb országa.

Rideg László, a Bács-Kiskun megyei közgyülés elnöke a kiállítás megnyitóján

Fotó: turizmus.com

A belföldi díszvendég ezúttal Bács-Kiskun megye és Kecskemét. Az ország legnagyobb területű megyéje 28 település és 6 szervezet összefogásával mutatja be sokszínű vidékét. A látogatók a kiállítás ideje alatt megismerhetik a hajósi pincesort, a bugaci pusztát, képzeletben egy sétát tehetnek a bajai Duna-parton, csobbanhatnak a félegyházi fürdőben, megcsodálhatják a kecskeméti Cifrapalotát, és természetesen megkóstolhatják a bajai halászlét, az alföldi borokat és a kecskeméti barackpálinkát.

A kiállítás kulturális díszvendége a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram. A 39 műemléket – 20 kastély és 19 vár – magában foglaló projekt fejlesztéseinek köszönhetően ezek az épületek nemcsak régi szépségüket nyerik vissza, hanem új funkciókkal is gazdagodnak. Egyebek mellett ezeket mutatják be az Utazás kiállításon, ahol az érdeklődők ízelítőt kaphatnak egy-egy helyszín hangulatából. A cél – a programok gazdái szerint – az, hogy a komplex funkciót betöltő objektumok egységes rendszerbe foglalt láncot alkossanak a jövőben egységes, nyugat-európai színvonalú turisztikai desztinációként.

A kiállításról és a programokról bővebben ITT tájékozódhat.