Utazás a baktériumokkal

Forrás: turizmus.com

 2018. február 08. 10:43

Gondolta volna, hogy a repülőknek a vécék a legkevésbé szennyezett részei? A toalettekhez képest több mint ezerszer annyi baktérium található a karfákon, a biztonsági öveken, a lehajtható asztalkákon, de a legszennyezettebb az önkiszolgáló pultok check-in pultok önkiszolgáló képernyő felülete.

A gyakori kézmosás forró vízzel és a fertőtlenítő kendők használata elkerülhetetlen, főleg télen az influenzás időszakban, vagy ha a Távol-Keletre utazunk – figyelmeztet a www.vagabond.se turisztikai hírportál egy texasi kutatásra hivatkozva.

A tanulmány a texasi Insurance Quotes  (IQ) biztosítótársaságból származik. Hat különböző felületet teszteltek három nagy repülőtéren és számos repülőgépen az Egyesült Államokban. Összehasonlításként: egy átlagos check-in képernyő 1475 alkalommal piszkosabb, mint a vécénk otthon – és piszkosabb a repülőn található toalettnél is.  Az egyik érintőképernyőn 1 millió baktériumtelepet találtak négyzetcentiméterenként.

A check-in pultok érintőképernyőin 1 millió baktériumtelepet találtak négyzetcentiméterenként

 

A légkondicionálók körül is nagyon sok baktérium gyűlik össze. Ugyancsak baktériumcsapdák az ivókutak gombjai.  Érdemes volna tehát ezek használatakor, megérintésekor műanyag kesztyűt húzni, de sokan eleve nem javasolják a kis mini szökőkútként működő ivókutak használatát.

A repülőtereken és gépeken, viszonylag kicsi területen, nagyon sok ember megfordul. Nem lehet tehát elégszer kezet mosni, méghozzá forró vízzel – javasolja a szaklap.