Kötelezően regisztrálniuk kell a Görögországba utazóknak

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2020. július 01. 14:56

A görög kormány Közegészségügyi Hatóságának rendelete szerint a Görögországba utazóknak július 1-től augusztus 31-ig, 48 órával a várható érkezés előtt regisztrálniuk kell egy angol vagy német nyelvű online adatlap kitöltésével.

Mint ismeretes, Görögország július 1-től újra fogadja a magyar utazókat (is). Ugyan a határon nem kell negatív koronavírustesztet felmutatni, de a repülőgéppel érkezőknek minimum 48 órával az utazás megkezdése előtt, a szárazföldi, vagy tengeri úton érkezőknek minimum 48 órával, de maximum 72 órával az országba érkezés előtt kötelezően ki kell tölteni egy online nyomtatványt, angol vagy német nyelven.

A Konzuli Szolgálat oldalán fellelhető részletes tájékoztatás szerint a  kitöltés után az utas kap egy QR kódot, amelyet érkezéskor be kell mutatnia a határellenőrzést végző hatóságoknak. A QR kód okostelefonon vagy kinyomtatott verzióban is bemutatható. A megadott információk alapján a rendszer kockázatelemzést végez, amely alapján kiválasztják azokat az utasokat, akiket letesztelnek. A tesztelésre kiválasztott utasoknak az általuk foglalt szálláson 1 napra karanténba kell vonulniuk a teszt eredményének megérkezéséig. Akinek negatív a tesztje, folytathatja a nyaralását, akinek pozitív, két hétre államilag ellenőrzött karanténba kerül.

Korábban megírtuk, hogy már ezen a héten elindulnak Budapestről a charterek Görögországba. Az IBUSZ pénteken (Korfu), szombaton (Kefalónia) és vasárnap (Chania) indítja első járatait a görög szigetekre. Mint megtudtuk, az utazási iroda személyesen tájékoztatja minden utasát a kötelező regisztrációra, ezenfelül weboldalán kiemelten is felhívja a figyelmet arra, hogy jelenleg csak az online kitöltött és érvényes QR kóddal rendelkező utasok léphetnek be Görögországba, és ezt már a budapesti jegykezeléskor ellenőrizni fogják. A QR kód hiányában a járatra történő bejelentkezést a légitársaság megtagadja.

Zakinthos szigetére is lesz charterjárat Budapestről

Fotó: 123rf.com

Az IBUSZ az angol nyelvű nyomtatványhoz (Passenger Locator Form, PLF) részletes útmutatót készített, amellyel weboldalán lépésről lépésre, magyar nyelvű magyarázattal segíti az utazókat az adatlap kitöltésében.

Az online regisztrációs nyomtatvány itt érhető el: https://travel.gov.gr/#/