Utazás Marokkótól Hévízig

Forrás: turizmus.com

 2018. március 01. 14:06

Ahhoz, hogy a turizmus jól prosperáljon, folyamatos változásra és megújulásra van szükség – hangsúlyozta az Utazás 2018 megnyitóján Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója.

Ganczer Gábor elmondta, hogy az idei börzén 2 pavilonban 25 ezer négyzetméteren 280 kiállító 23 ország kínálatát mutatja be.

A Hungexpo vezérigazgatója kiemelte  mind a belföldi, mind a külföldi díszvendég példáját. Hévíz nagyot fejlődött és a 10 évvel ezelőtti gazdasági válságra reagálva okosan váltott stratégiát és előre menekülve évről évre rekordokat ér el. Marokkó pedig tudatos fejlesztései és piacteremtése által vált meghatározó desztinációvá a turizmusban.

A marokkói stand

Fotó: Grósz Balázs

A megnyitón Mohammed Sajid turisztikai miniszter elmondta: 2017-2018-ban rengeteg szállal kapcsolódik a két ország turizmusa, az új közvetlen járatok várhatóan a Royal Air Maroc jóvoltából további lehetőségekkel egészülnek ki, és itt tartja közgyűlését márciusban a Magyar Utazási Irodák Szövetsége, ami szintén a két ország közötti turizmus fellendülését hozhatja. A miniszter, aki maga is polgármester volt valaha, méghozzá a kiemelt úti célnak számító Casablancában, nyitottságukat és toleranciájuk mellett híres vendégszeretetüket is hangsúlyozta.

A másik díszvendég, Hévíz nevében Papp Gábor polgármester köszöntötte a vásár résztvevőit, büszkén hangsúlyozva, hogy a település tavaly újabb rekordot döntve 11 százalékos bővüléssel 1,2 millió vendégéjszakát regisztrált. Titkuk abban az összefogásban rejlik, amely jellemzi a város önkormányzatát, szolgáltatóit és a térség turisztikai szereplőit. A városban folyamatosak most is a fejlesztések, és a Hévíz-Balaton Airporton is jelentős beruházások valósulnak meg a közeljövőben.

A szakma szövetségeinek összefogásáról Princzinger Péter, a Magyar Turizmus Szövetség kuratóriumának elnöke szólt. Kiemelte, a tavaly bemutatott Nemzeti Fejlesztési Stratégia  mentén intenzív együttműködés és szakmai kommunikáció kezdődött, a végső cél pedig 10-12 éven belül a 360 ezer turizmusban dolgozó munkavállaló 460 ezerre, és a turizmus GDP-ből való részesedésének 10 százalékról 16 százalékra emelése. Szeretnék, hogy a turizmus vonzó karrierlehetőséget és biztos megélhetést jelentsen a jövő generációinak.

Az Utazás Kiállítás eddigi történetében először fordul elő, hogy sem a nemzeti marketingért felelős szervezet (MTÜ), sem az ágazat állami irányításáért felelős tárca (NFM) nem képviseltette magát sem a megnyitón, sem a kiállításon.
Igaz, az NFM égisze alatt, Révész Máriusz kormánybiztos vezetésével legalább egy aktív turizmus standot láthatnak, illetve, számos interaktív eszközt ki is próbálhatnak a látogatók.

Az Utazás kiállítást számos kísérő rendezvénnyel igyekeznek attraktívabbá tenni, ilyen a Bringaexpo és a Futóexpo, a Járatlan utakon bloggerfesztivál és a már megszokott Afrikaexpo. A külföldi kiállítók az A, a belföldiek a D pavilonban kaptak idén helyet.
Az Utazás Fórum 1-jén és 2-án is várja az érdeklődőket.