Utazási buborék nyílik a járványkezelés két mintaállamában

Forrás: turizmus.com

 2021. április 07. 09:42

Április 19-től Ausztrália és Új-Zéland lakosai karanténkötelezettség és tesztelés nélkül utazhatnak a két ország között.

Ugyan az új-zélandi utazók már október óta karantén nélkül léphetnek be a legtöbb ausztrál államba, az ausztrál állampolgárok még nem utazhattak korlátozások nélkül Új-Zélandra emlékeztet a BBC.

Ősz óta mindkét országban – egy-egy elszigetelt esetet kivéve – sikerült szinte nullára visszaszorítani a koronavírus járvány okozta megbetegedéseket.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök szerint a járvány terjedésének lassításában és az utazási buborék megnyitásában is kulcsfontosságú szerepet játszott, hogy mindkét ország korán, már a koronavírus-járvány megjelenésekor lezárta határait és szigorú karanténkötelezettséget írt elő minden hazatérőnek.

A miniszterelnök hozzátette, hogy nem tud más olyan országpárról, amely képes Covid-mentes maradni, miközben engedélyezi az egymás közötti, nemzetközi utazásokat. "Ez azt jelenti, hogy bizonyos értelemben világelsők vagyunk."

ujzeland_123rf

Az ausztrál légitársaság megnöveli járatai számát Új-Zélandra a buborék megnyitása után

Fotó: 123rf.com

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök üdvözölte új-zélandi kollégája döntését, ugyanakkor megjegyezte, hogy országa határa már közel hat hónapja nyitva áll az új-zélandiak előtt. Hozzátette, a tény "hogy most ismét szabadon utazhatunk a két ország között, több munkahelyet és az emberek újraegyesülését jelenti."

 

Hogyan működik majd  a buborék?

Új-Zéland hasonló feltételekkel engedélyezi majd az ausztrálok belépését, amelyek saját állampolgáraira érvényesek, ha Ausztráliába lépnek. Vagyis az Új-Zélandra utazók a repülést megelőző 14 napot csak Ausztráliában tölthetik majd el, míg az őket szállító légitársaság személyzete csak alacsony kockázatú útvonalakon dolgozhat az utazást megelőző két hétben.

Azok, akik megfázás vagy influenza tüneteit mutatják, nem utazhatnak, és minden utasnak maszkot kell viselnie az úton. Az új-zélandi hatóságoknak részletes információt kell adnia arról, hogy meddig és hol fognak tartózkodni az országban.

Jacinda Ardern figyelmeztetette a turistákat, hogy az utazási szabályok változhatnak amennyiben a megbetegedések száma emelkedik – hasonlóan ahhoz, ahogy Ausztrália két alkalommal is rövid időre leállította az Új-Zélandról történő beutazást, amikor az esetszámok növekedtek. Elszigetelt esetek, gócpontok esetén egyéb feltételek is felmerülhetnek, beleértve az indulás előtti tesztelést az érintett területekről érkező emberek számára – tette hozzá.

A két ország közötti utazás teljes újraindulása fontos Új-Zéland számára, hiszen a koronavírus-járvány megelőzően körülbelül 1,5 millió ausztrál látogatott évente az országba, és ez a nemzetközi látogatóinak mintegy 40 százalékát adta.

A miniszterelnök arra számít, hogy a legtöbben család- és barátlátogatás céljából utaznak majd Ausztráliából Új-Zélandra, de valószínűleg a közelgő síszezon is vonzó lesz az utazók számára.

A Qantas, az ausztrál nemzeti légitársaság azt mondta, hogy a buborék működésbe lépése után heti 122 oda-vissza járattal számolnak majd Új-Zéland és Ausztrália között.

A múlt héten Tajvan és Palau szigetei között is megnyílt egy buborék, még februárban pedig  Izrael is megállapodást kötött Görögországgal és Ciprussal hasonló "zöldfolyosó" megnyitásáról.

Ausztrália és Új-Zéland korábban már felvetette különálló buborékok ötletét olyan alacsony kockázatú helyekkel is, mint Szingapúr, Tajvan és számos csendes-óceáni szigetország.