Utazási irodai áremelés a gyenge forint miatt

Forrás: turizmus.com

 2018. július 10. 18:17

A gyenge forint miatt nőnek az utazási irodák költségei is, kérdés, hogy ezt melyik hogyan reagálja le. A többség nem emelt árat, de van példa az ellenkezőjére is.

Az euró több hete felfelé kúszó forintárfolyama május közepén került 315 fölé, június 29-én már 330 felett járt. Július első munkanapján még mindig az MNB beavatkozására várt a piac, és nagyon úgy nézett ki, hogy erre a nyárra mind a vártnál magasabb utazási költségek, mind az árfolyam körüli bizonytalanság rányomja a bélyegét.

Sok utazási iroda még a gyenge forint mellett is a forgalom növekedéséről számol be, és nem emelt árat. Van példa viszont áremelésre is: a Taurus Reisen például a következő levelet juttatta el utasainak:

Tisztelt Utasunk!

Ezúton értesítjük Önöket, hogy az euró-forint árfolyam drasztikus változása  miatt Irodánk kénytelen 4%-kal megemelni az utazásuk teljes részvételi díját.

Az áremelés a 2018. június 30-ig készült foglalásokra érvényes, melyek 2018. július 2. után indulnak – attól függetlenül, hogy előleg lett fizetve, vagy teljes részvételi díj.

A forint euróval szembeni devizaárfolyam leértékelődése körülbelül 5%-os. Irodánk utazásszervezőként az összes utazási költséget külföldi beszállítói számára euróval fizeti. A forint leértékelése jelentős többletköltséget okoz az utazásszervezőnek.

A magasabb árat is tartalmazó módosított visszaigazolást partnerirodánk hamarosan megküldi Önnek.

Szeretnénk sajnálatunkat kifejezni, hogy Irodánkon kívül álló ok miatt ezt a kivételes áremelést eszközölnünk kellett.

Tájékoztatjuk, hogy az áremeléssel irodánk szerződés szerint járt el (indulás előtt 20 nappal, 8% alatti összegeben, árfolyamváltozás miatt emelt árat), így utazásuk csak az Utazási Feltételekben meghatározott bánatpénz fizetése mellett mondható le.

Vonatkozó jogszabály: 472/2017 (XII. 28.) Korm. rendelet

Néhány út megdrágult a gyenge forint miatt

Fotó: pixabay.com

A témával részletesen foglalkozunk a Turizmus.com magazin néhány napon belül megjelenő júliusi számában.