Utazási irodák sora zár be Romániában, az ETI most indít chartert

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 02. 09:45

A koronavírus járvány padlóra küldte a romániai utazási irodákat, miután a kiutaztatás minimálisra csökkent. Két piacvezető tour operator 19 irodát zár be. Az ETI ugyanakkor most indított charterjáratot Hurghadára.

Az Eximtur nyolc (Nagyszeben, Marosvásárhely, Constanța, Arad, Nagybánya, Bukarest, Suceava, Nagyvárad) míg a Paralela 45 tizenegy (Bákó, Ploiești, Craiova. Brassó, Bukarest, Arad, Gyulafehérvár, Csíkszereda, Focșani, Kolozsvár) irodájára tesz lakatot, ezeket törölték is a cégjegyzékből.

Román iroda idegenvezetője Hurghadán (korábbi kép)

Fotó: turizmus.com / Irházi János

Alin Burcea, a Paralela 45 vezérigazgatója a zf.ro portálnak elmondta, eladásaik a tavalyihoz képest 90 százalékkal csökkentek, és a bezárások mellett több alkalmazottat is kénytelenek voltak elbocsátani.

Cristian Pandel, a szintén éllovas Christian Tour tulajdonosa a lapnak bevallotta, hogy 23 éves fennállásuk legkritikusabb esztendeje 2020, míg a Travel Brands, amelyik a német Der Tour által átvett irodákat fogja össze, júliusban a tervezett forgalomnak mindössze 10 százalékát valósította meg.

A romániai turisták az enyhítéseket követően Görögországot és Bulgáriát rohanták le még azzal a feltétellel is, hogy negatív koronavírus-tesztet kellett felmutatni a határon.

Állítólag a bolgár szezont a romániaiak mentették meg, a vendégek fele érkezett innen. Ciprus nem enged be román állampolgárokat, és a főszezon nagy merítéséből kiesett Egyiptom, Tunézia, Horvátország pedig kevésbé népszerű, mint Magyarországon.

Törökország későn kapcsolt, és csak augusztusban kezdte beengedni teszt nélkül a román állampolgárokat. Azonnal elindultak a charterjáratok is, de már nem menthették meg az évi kb. 800 millió euró forgalmat bonyolító romániai utazási irodákat.

Eközben szeptember másodikán reggel teljes töltéssel elindult az ETI-nek a járványügyi lezárás utáni első gépe Kolozsvárról Hurghadára. A tervek szerint az iroda vasárnap elindít egy második heti járatot is a népszerű vörös-tengeri üdülőhelyre.

Az Egyiptomba való belépés feltétele egy 72 óránál nem régebbi negatív teszt. Van lehetőség a reptéren is tesztelni, ebben az esetben 8-10 órán át nem hagyhatja el a szállodai szobát az utas.

Miközben az utazási irodák hatalmas veszteségekkel küszködnek, a tesztlaborok nagyot kaszáltak: egy felmérés szerint július 23. és augusztus 17. között 192 ezer külföldre induló kért tesztelést, ami 12 millió euró bevételt hozott a konyhájukra úgy, hogy egy vizsgálat átlagára kb. 20 ezer forintnak megfelelő lej.