Utazási voucher és 180 napos visszafizetési határidő Litvániában

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. április 08. 15:58

Az utazási irodák számára kedvező döntéseket fogadott el a litván parlament.

A litván parlament a bajba került utazási irodák megsegítése érdekében megváltoztatta a turizmusról szóló törvényt és a polgári törvénykönyvet - tájékoztatott a Litván Utazási Irodák Szövetsége.

A legfontosabb változások egyike, hogy extrém helyzetekben – így például a jelenlegi koronavírus-járvány idején – az utazási iroda által kibocsátott voucher is megfelelő kompenzáció az utasok számára útlemondás esetén. Nem kötelező alkalmazni, de lehetséges alternatívaként lehet felajánlani az utasoknak.

Az utazási voucherek nagy segítséget jelentenek az utazási irodáknak a nehéz időkben

Fotó: 123rf.com

A litván polgári törvénykönyv módosítása értelmében pedig a litván tour-operátoroknak és utazási irodáknak mostantól 180 napjuk van arra, hogy készpénzben fizessék vissza a lemondott utak ellenértékét az utasoknak, amennyiben azok nem tartanak igényt utazási voucherre.

Iparági szakértők szerint a litvánok ezzel a lépéssel követik a már korábban meghozott lengyel intézkedéseket. A rendelkezések azonal életbe lépnek, amint a litván államelnök aláírja azokat.

Az Európai Utazási Irodai Szövetségek Szervezete, az ECTAA is azt javasolja, illetve sürgeti az Európai Unió döntéshozó szerveit, hogy az utazási vállalkozások később felhasználható vouchereket adhassanak az utasoknak a részvételi díj készpénzben történő visszafizetése helyett. Több tagállam már hasonló rendkívüli jogszabályi beavatkozást hajtott végre, tekintettel a rendkívüli helyzetre, pl. Olaszország, Hollandia, Belgium, Franciaország, Lengyelország, és ezt kéri a kormánytól a Magyar Utazási Irodák Szövetsége is.