Utazást drágító hatása lesz a klímavédelmi intézkedéseknek több német utaztató szerint

Forrás: turizmus.com

 2021. december 01. 11:57

A német utazási szolgáltatók jelentős része gondolja úgy egy felmérés szerint, hogy a jövőben nőni fog az igény a környezetkímélő szabadidős utazások iránt.

A Reise vor 9 német utazási szaklap a néhány hete lezárult klímacsúcshoz kapcsolódóan kérdezte meg a német utazási ágazat mintegy 250 képviselőjét arról, hogy szerintük hogyan változik meg a kereslet a jövőben a környezetkímélő szabadidős utazások iránt.

A megkérdezettek túlnyomó többsége egyetértett abban, hogy a klímavédelmi intézkedések a jövőben az utazások drágulásához vezetnek majd. Ezt a megkérdezett utazásszervezők 91, az utazásközvetítők 86, az egyéb szolgáltatók 82 százaléka gondolta így.

Az értékesítők közel fele volt azon az állásponton, hogy ezáltal az utazások nagyobb mértékben válnak luxuscikké. Az utazásszervezők közül a megkérdezettek 40 százaléka, az egyéb szolgáltatóknak pedig a 43 százaléka látta ezt így.

Az utazásközvetítők 39, a többi megkérdezettnek pedig közel 70 százaléka gondolta úgy, hogy a kereslet nőni fog a környezetkímélő szabadidős utazási formák iránt.

A klímavédelmi intézkedésektől sok utaztató várja az utazások drágulását

Fotó: 123rf.com

Az utazásszervezők 54 százaléka vetítette előre, hogy többen fogják keresni a repülőutak alternatíváit, valamint, hogy a belföldi és a szomszédos országokba tett utazások megnövekedett népszerűsége hosszú távú trend lesz.

Az egyéb szolgáltatóknak ezzel szemben 78 százaléka, a közvetítőknek pedig csak 47 százaléka jósolta azt, hogy nő a légiközlekedés alternatíváinak népszerűsége. A közeli úti célok megnövekedett kedveltségét pedig az egyéb szolgáltatók 61, az értékesítők 44 százaléka tartja tartós trendnek.

A természetközeli utak iránti kereslet növekedését az utazásközvetítők 31 százaléka, az utazásszervezők 63 százaléka, a többieknek pedig mintegy kétharmada látta erősödő tendenciának. A távoli utak iránti kereslet csökkenését az utazásszervezők 45 százaléka és az utazásközvetítők 22 százaléka tartotta valószínűnek, a többi szolgáltatónál 30 százalék volt ez az arány.

 

Rövidtávú lesz a német belföldi boom egy professzor szerint

Sok utaztató véleményével szemben Torsten Kirstges, a wilhelmshaveni Jade Egyetem turizmusprofesszora nem tartja tartós trendnek a hazai tájak újrafelfedezésének magas arányát. A professzor a fvw.de szaklapnak azt nyilatkozta, hogy Németországban a külföldi utak iránti kereslet nagyon gyorsan vissza fog állni a járvány előtti szintre, amint az embereknek újra korlátozások nélkül lesz lehetőségük utazni.

Becslései szerint Németországban a belföldi utak részesedése, amely a járvány miatt 25 százalékról 45 százalékra emelkedett, egyharmad aránynál fog stabilizálódni. Az évente legalább egyszer utazó német állampolgárok aránya az idei 70 százalékról 2022-re 78 százalékra nő a néhány héttel ezelőtti becslések alapján, és hosszabb távon közel 80 százalékon rögzül.