Utazhatnak a magyarok, szlovákok és csehek egymás országaiba

Forrás: MTI

 2020. május 26. 16:28

Kedd éjféltől Magyarország, Szlovákia és Csehország megnyitják határaikat egymás állampolgárai számára. Karanténkötelezettség nélkül lehet 48 órát a szomszédos országokban tölteni.

A hírt újságírói kérdésre erősítette meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Kolozsváron, egy ottani sajtótájékoztatóján. A miniszter elmondta: abban állapodott meg a cseh és a szlovák kollégájával, hogy kedd éjféltől azon magyar, szlovák és cseh állampolgárok számára teszik lehetővé országaikban a karanténmentes beutazást, akik tartózkodása a másik ország területén nem haladja meg a 48 órát.

"Mi megengedjük a szlovákoknak, hogy 48 órát Magyarországon töltsenek karanténkötelezettség nélkül, a szlovákok ugyanezt megengedik a magyar állampolgároknak. Ugyanez van cseh–szlovák vonatozásban, és ugyanez lesz magyar–cseh vonatkozásban" – részletezte a miniszter.

48 órás tartózkodáson belül karanténmentes lesz éjféltől a csehek és a szlovákok beutazása

Fotó: 123rf.com

A közép-európai bonyolult viszonyokat jelző technikai információként tette hozzá: amikor magyar állampolgár Csehországba utazik, azt a szlovákok megengedik, azonban a visszafelé utat már nem engedik meg a saját területükön, ezért azt Ausztria felé kell majd megejteni a magyar állampolgároknak. Ugyanez a helyzet a Magyarországról hazautazó csehek esetében is.

Szijjártó Péter elmondta, az egyeztetéseket azután folytatta le a szlovák és a cseh kollégájával, miután hétfőn Magyarország és Szerbia megállapodott arról, hogy a két ország állampolgárai korlátozások nélkül járhatnak át a magyar–szerb határon.

Arra az újságírói kérdésre, hogy várható-e ilyen megállapodás Romániával is, a külügyminiszter elmondta: Romániával egyelőre nem tárgyaltak a korlátozások feloldásáról, mert a két ország közötti epidemiológiai helyzet nincsen egyensúlyban.

 

A csehek Ausztriát is bevonnák

Korábban Prágában Tomás Petrícek cseh külügyminiszter a CTK hírügynökségnek az utazás engedélyezésének technikai részleteiről – például hogyan és kik fogják ellenőrizni a 48 órás határidőt – azt mondta: a tárgyalások folyamatban vannak. Szavai szerint a cseh határokon csak szúrópróbaszerű ellenőrzéseket fognak végezni.

Petrícek elmondta: osztrák kollégáját, Alexander Schallenberget is megszólította, hogy Ausztria is csatlakozzon a megállapodáshoz, egyelőre azonban nem kapott választ.

A cseh kormány hétfői döntésének értelmében kedden újra megnyílt az összes közúti és vasúti átkelőhely a cseh–német és a cseh–osztrák határon. A Csehországba lépéskor azonban kötelező a negatív koronavírusteszt felmutatása, anélkül az érintett utazóra kéthetes karantén vár.

Ezzel kapcsolatban ugyanakkor Jan Hamácek belügyminiszter a tárca honlapján felhívta a figyelmet arra, hogy kimondottan turizmus céljából külföldi állampolgárok továbbra sem utazhatnak Csehországba.