Utaztatókat érintő témák a Busexpón

Forrás: turizmus.com

 2017. április 27. 21:48

Az utaztatás kihagyhatatlan alapeleme, a személyszállítás kérdéseit járta körül az 5. Busexpón, 2017. április 26-án a NiT Hungary szakmai konferenciája, amelynek különjárati szekciója részben a MUISZ szervezésében, dr. Erdei Bálint MUISZ-elnök moderálásával zajlott le.

Főleg a körutakat szervező utazási irodák számára kulcskérdés, milyen együttműködést tudnak kialakítani az autóbuszos vállalkozásokkal.

„A problémák gyakran a kommunikációs hiányosságokból fakadnak" – mondta el a különjárati szekciót megnyitó előadásában Prónay Gyula, a PROKO Travel ügyvezetője. Gyakori hiba például, hogy az utazási iroda kevés információt ad meg a busztársaságnak, van, hogy a gépkocsivezető csak az úti cél ország nevét kapja meg a kiállás előtt. A sofőrök kötelező pihenési idejére vonatkozó és egyéb fontos előírásokról pedig a busztársaságoknak kellene tájékoztatniuk az utazási irodákat, amelyek tapasztalatai szerint gyakran nincsenek ezekkel tisztában, az idegenvezetők pedig még ennyire sem.

De gyakran megesik az is, hogy a sofőr nem tartja be a megbeszélt útvonalat, kellemetlen helyzetbe hozva ezzel a csoportkísérőt, és ugyanilyen gyakori, hogy a csoportkísérők nem tartják be az időpontokat, problémákat okozva ezzel a sofőröknek.

Az utazási szakember emiatt azt javasolja, hogy a busztársaságok és az utazási irodák folyamatos, minden részletre kiterjedő kommunikációra törekedjenek egymás között. A szerződéskötésnél célszerű kitérni a vitás részekre, pl. a gépkocsivezetőtől elvárt megjelenésre, a busz takarítására, vagy egyeztetni, milyen ellátást kap a sofőr. A kiállás díját üzemanyagáron vagy a kilométerdíj 50 százalékában javasolja megállapítani.

Célszerű, ha az utazási iroda időben átad a buszvállalkozónak egy pontos, részletes programot vagy forgatókönyvet, az utazás során pedig az idegenvezető és a gépkocsivezető minden este egyeztet a következő napi programról és útvonalról.

A szakember javasolja a buszos vállalkozóknak, hogy létesítsenek fórumokat, ahol tájékoztathatják egymást a tapasztalataikról.

Már ellenőrzik az új szabályok betartását Ausztriában

Ezután Tisóczki Zita, a NiT Hungary szolgáltatási és értékesítési vezetője mutatta be az EU egyes tagállamaiban a fuvarozókra vonatkozó regisztrációs és minimálbér-fizetési szabályokat. Ilyen előírások már számos uniós országban vannak, legutóbb Belgium és az Egyesült Királyság hozott hasonló rendelkezést, de többnyire csak a kabotázs tevékenységre (ez az egy adott ország két pontja között, az adott országban nem honos szereplők által végzett fuvarozás).

Ez év elejétől Ausztriában vannak érvényben rendkívül nehezen betartható szabályok. Ráadásul az osztrákok a zárt ajtós személyszállítást is a szabályok alá tartozónak minősítik, amennyiben a kiinduló és a célország azonos. Tehát a turistákat Magyarországról Ausztriába, ill. onnan Magyarországra szállító társaságok is érintettek. Ausztriában jelenleg hallgatólagos moratórium van a buszosok szerint, de persze kivételek így is vannak, néhány hete 10 ezer euróra büntettek egy magyar társaságot az előírt dokumentáció hiánya miatt.

Szigorítják az iskolásokat szállító buszok működési feltételeit

Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma oktatásért felelős államtitkára tartott előadást A veronai buszbaleset tanulságai – mit tehet, mit tegyen a kormány? címmel.

Elmondta: a szakmai szervezetekkel valószínűleg már május elején megkezdődik az egyeztetés a jogszabályi módosításokról. Többek közt szigorítani kell az iskolásokat szállító járművek műszaki alkalmassági követelményeit, külön figyelemmel a vezetést támogató rendszerekre, és felül kell vizsgálni az egészségügyi előírásokat. A módosítás során figyelembe kell venni, hogy a kutatások szerint az elalvásos típusú balesetek gyakorisága (a kora délutáni időszak mellett) késő estétől hajnalig meredeken nő.

Ezenkívül definiálni kell, mi minősül iskolai rendezvénynek vagy külföldi kirándulásnak, és meg kell határozni az ezekre vonatkozó követelményeket. A többnapos tanulmányi és a külföldi iskolai kirándulások esetén az iskolának vagy a szervezőnek biztosítást kellene kötniük a tanulókra. Meghatároznák, hogy ezen kirándulások esetén a köznevelési intézmény a tanulónak okozott kárért a kártérítési felelősség általános szabályai szerint felel. A javasolt módosítás a köznevelési intézmény objektív kártérítési felelősségét azokra a káreseményekre korlátozza, amelyek elhárítására az intézménynek lehetősége van.

Az eseményt moderáló Erdei Bálint, a MUISZ elnöke a témával kapcsolatban elmondta: a MUISZ azért lobbizik, hogy az utazásszervezők és utazásközvetítők számára kötelező előírás legyen a felelősségbiztosítás megkötése.

 

Combino bérbeadó

Zsákay László, a BKV Zrt. turisztikai divízióvezetője nemcsak a társaság különjárati buszait mutatta be, hanem arra is kitért, hogy az összes közszolgálati és nem közszolgálati járművet is kínálják különjárati rendszerben, tehát a Libegőt, a kishajókat, de akár egy Combinót is ki lehet tőlük bérelni. Az árképzés általánosan költségalapú, és az árak tavaly óta lényegében nem változtak.