Utazz, élvezd, tiszteld! – üzeni a Turisztikai Világszervezet

Szerző: Fodor Eszter

Forrás: turizmus.com

 2017. március 03. 14:36

A világban zajló negatív események sem csorbítják alapvetően az utazási kedvet, ugyanakkor a biztonság és a turisták felé közvetített pozitív üzenet minden korábbinál fontosabbá vált – mondta Somogyi Zoltán, az UNWTO főtitkárhelyettese az Utazás kiállítás szakmai konferenciáján.

Az Utazás kiállítás szakmai programsorozatát Somogyi Zoltán, a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) főtitkárhelyettese nyitotta. Előadásában az egyre inkább felértékelődő biztonság és az utazás kölcsönhatását elemezte, kitérve a világ tavalyi turisztikai mérlegére is.

A turizmus a béke iparága, de manapság „biztonságtalanság" ütötte fel a fejét, mely az egész világ utazási piacára kihat. A küldő- és fogadó országok átrendeződnek ugyan, de semmi sem akadályozhatja a turizmust. A világban tapasztalható negatív események nem veszik el az alapvető igényt az utazásra – szögezte le Somogyi Zoltán.

Somogyi Zoltán a március 2-i konferencián, az Utazáson

Fotó: Grósz Balázs

 

A kínai költés uralja az európai piacot

2016-ról elmondható, hogy a nemzetközi turistaérkezések száma világviszonylatban 46 millióval több volt, mint egy évvel korábban. A 2008-as szinthez képest 25 százalékkal bővült az iparág, és elérte az 1 milliárd 235 millió nemzetközi turistaérkezést. A legkedveltebb úti cél továbbra is Franciaország, bár az események hatására tavaly 5 százalékkal kevesebb turistát fogadott. A negatív hullám Afrikában elmúlóban van, manapság egyre jobban teljesít a régió.

A világ turizmusból származó bevétele 2015-ben 1260 milliárd USD-t tett ki. Régiónként és országonként jelentős eltérések vannak, egy valami azonban mindenhol jellemző: a kínai turisták magas költése. A piac alakulását jelenleg ez a tény uralja.

Fotó: Somogyi Zoltán prezentációja

Míg Európa turizmusa 2 százalékos bővülést ért el, addig Ázsia és Óceánia térsége, valamint Afrika a 8 százalékot is meghaladta. A kiszámíthatatlan Közel-Keleten 4,1 százalékkal csökkent a forgalom. Nyugat-Európa, azon belül főként Franciaország turizmusa sínylette meg leginkább az utóbbi idők váratlan, drasztikus eseményeit. Azonban Kelet-Közép-Európa szépen teljesített, a 8 százalékos növekedés a turistaérkezésekben komoly teljesítmény. Magyarország jelentős, 7 százalékos növekedést ért el 2016-ban az előző évhez képest, amivel a világ legjobbjai között van a bővülést tekintve.

Az UNWTO előrejelzése szerint idén világszinten 3-4 százalékkal, Európában 2-3 százalék között, Ázsiában és Óceániában 5-6 százalékkal, Amerikában 4-5 százalékkal, Afrikában 5-6 százalékkal bővülhetnek a nemzetközi turistaérkezések, míg a Közel-Keleten a tavalyi visszaesés után 2-5 százalékos emelkedésre lehet számítani.

 

Biztonság és pozitív üzenet kell

A biztonság a turisztikai döntésfolyamat fontos eleme, befolyásolja az országimázst, valamint hosszú időtartamra kell, hogy szóljon. Egyikből következik a másik – mondta Somogyi Zoltán.

A turista felé közvetített üzenet mindennél fontosabb. A migráció, a terrorakciók, fenyegetések sajnos adottak napjainkban, de ha a politika képes helyes válaszokat adni ezekre, az pozitív üzenetként eljut az utazóhoz. Isztambul példáján keresztül az előadó kifejtette, hogy bizonyos elemeket, eseményeket ugyan nem lehet befolyásolni, de a politikai bizonytalanság a turizmust is kizökkenti egyensúlyi állapotából. Egy terrortámadásra sokáig emlékeznek, a rossz emlékek pedig visszatartják az utazókat.

Az előadó egy másik, nagyon friss példával is illusztrálta az "üzenet" fontosságát. A napokban jelent meg az a kimutatás, miszerint az Egyesült Államok elnökének rendelete - annak ellenére, hogy mindössze egy hétig volt érvényben - néhány muszlim ország polgárainak beutazási tilalmáról, az USA-ban, időarányosan 6,5 százalékkal vetette vissza a külföldről beutazók foglalásait. S itt nem csak arról volt szó, hogy az érintett országok polgárai mondták le tervezett utazásaikat, hanem a világ minden országából csökkent az USA-ba utazási kedv, pusztán azért, mert az emberek kétszer is meggondolják, hogy olyan helyre utazzanak, ahol, maga a helyi kormány nyilvánít veszélyesnek bizonyos beutazó csoportokat.

Fotó: Grósz Balázs


Az incidensek azonnal hatnak a turizmusra

A világ felkészült arra, hogy napjainkban bárhol és bármikor kialakulhat veszély-, vagy vészhelyzet. El kell fogadnunk, hogy ma már nincs teljesen biztonságos úti cél, mert minden mozog, változik. Nem a terrorakciók száma nőtt meg, hanem az elkövetők kerültek egyre közelebb hozzánk, a támadások új országokat érnek és más formában valósulnak meg – fejtette ki Somogyi Zoltán.

Véleménye szerint a turizmust ma már integrálni kell az országos vészhelyzeti tervbe. Az incidensek ugyanis azonnal hatnak a foglalásokra, ami komoly, azonnal érezhető veszteséget okoz az adott országnak. A Tourism Emergency Response Network (TERN) évek óta létező kapcsolatrendszer a világ turisztikai szervezetei, a turisztikai szereplők, a privát szektor és a kormányok tagjai számára. Az UNWTO felmérése szerint az országok 68 százaléka rendelkezik országos vészhelyzeti tervvel, és 52 százalékuknál ennek vannak a turizmust érintő elemei.

A tájékoztatón megtudhattuk még, hogy mit üzen a Turisztikai Világszervezet a világnak a jövőre nézve: Travel, Enjoy, Respect – azaz Utazz, élvezd, tiszteld!

 

Magyarország mint biztonságos desztináció

Mit jelent a biztonság a beutaztató irodáknál? – tette fel a kérdést a következő előadó. Wilk Andrea a MUISZ Belföldi és Beutaztató Bizottságának tagja leszögezte, manapság az utazási irodáknak is számolniuk kell azzal, hogy bárhol előfordulhat olyan probléma – például a menekültválság vagy a terrorfenyegetettség erősödése –, amely veszélyeztetheti a keresletet. A félelem ellenére azonban látható, hogy világszerte nő a turisztikai célú utazások száma, ugyanakkor a negatív események hatására a vendégek utazási szokásai változóban vannak.

A turizmus rendszerében a szolgáltatóknak és turistáknak is rendkívül fontos, hogy biztonság és nyugalom uralkodjon az adott desztinációban. Mivel a biztonság prekoncepciója segíti elő, hogy a személyek útra keljenek, a mindennapi kommunikációban elsődleges szempont, hogy az éppen aktuális helyzetet beépítsük az üzenetbe. Folyamatosan garantálni kell a nyugodt szabadidő eltöltést. A hazánkba érkező vendégek által megtapasztalt biztonságot a közösségi médián keresztül pedig jól lehet kommunikálni– fejtette ki az előadó.

Fotó: Grósz Balázs


A struccpolitika veszélyes

2016-ban a beutaztatást sok esemény befolyásolta. A terrorizmus miatt Nyugat-Európa vonzereje csökkent és a kereslet részben áttevődött keletebbre. Magyarországon a 2015-ben kezdődő menekültválság kihatott a tavalyi év turisztikai eredményeire is. A szakember szerint veszélyes a struccpolitika. Racionális, reális válaszokat kell adni a szegmenst negatívan befolyásoló eseményekről, de közben hangsúlyozni kell az országra jellemző jó dolgokat. Event menedzsment, tudatos desztinációmenedzsment és természetesen hatékony marketingtevékenység szükséges a cél érdekében.

A MUISZ és a hazai utazási irodák együtt, összefogva igyekeznek hangsúlyozni Magyarország értékeit a külföldi turisták irányába. Úgymint azt, hogy Budapesten nyugalom van, erősödik a biztonság, javul az infrastruktúra, megújulnak a közösségi terek. Hazánkban pénzügyi stabilitás van, minőségi áruk és szolgáltatások kerülnek piacra.

Idén számos, színes kulturális rendezvény és nagy sportesemény teremthet alkalmat és lehetőséget az országimázs formálására, a kereslet növelésére – zárta előadását Wilk Andrea.

Kapcsolódó cikkek

Terror Isztambulban

2017. január 02.