Utcai okostelefonok Zadarban

Forrás: nyarilap.hu

 2017. május 16. 10:00

A mobiltelefonok elterjedésével egyre kevésbé van szükség az utcai telefonfülkékre, ezért Zadarban különleges információs portálokká alakították ezeket.

„Okos fizetős telefonoknak” hívja a horvát Telekom azokat az átalakított utcai telefonokat, amelyek a múlt héten Zadarban jelentek meg először Horvátországban. Mintegy 10 darabot szereltek fel belőlük a város turisták által leginkább látogatott részein –adja hírül a nyarilap.hu.

A telefonok egyben WIFI hotspotként is üzemelnek, a turisták tehát tudnak a közelben internetezni is. Az impozáns kijelzőn helyi információkat kérhetünk le, valamint parkolási díjat is be tudunk rajta fizetni. És amennyiben valamelyik zadari helyi járattal szeretnénk utazni, akkor itt buszjegyet is vásárolhatunk.

A zadari okos fizetős telefonok WIFI hotspotként is üzemelnek

Fotó: nyarilap.hu

Hasonló készülékek már találhatók a világ nagyvárosaiban, Londonban és New Yorkban is.

1990-ben közel 10 ezer nyilvános telefon működött Horvátországban, mára megfeleződött a számuk. 2000-ben még 3 millió hívást bonyolítottak le az utcai fülkékből, tavaly már csak 350 ezret. A jövő egyik útja lehet az ilyen telefonok átalakítása információs portálokká.