Az új kompok decembertől, az új katamaránok márciustól járják a Balatont – fotók

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 29. 12:14

Július eleje óta folyamatosan dolgoznak a kifejezetten a Balaton adottságaira tervezett négy új hajó összeszerelésén, melyek a Bahart flottájában fognak szolgálni a jövőben. Jelenleg a műszaki munkálatok zajlanak a cég siófoki telephelyén.

A Bahart négy új hajója júliusban érkezett meg a Balatonra. A két új komp és két új katamarán egy olyan történelmi léptékű műszaki fejlesztés részeként érkezett a Balatonra, amelyre a rendszerváltás óta nem volt példa. A hajók fontos szerepet kapnak majd a turizmusban és a helyi közlekedésben: sűrűbb és kényelmesebb átkelést biztosítanak majd a révek között – írták a lapunkhoz eljuttatott közleményben.

bahart_komp

A Bahart siófoki telephelyén szereli össze a hajókat

Fotó: Bahart

Mivel az új hajók az eddigi legnagyobb utas és jármű befogadóképességgel rendelkeznek, szállításuk nagy körültekintést igényelt. A 11 méter széles és 35, illetve 45 méter hosszú hajókat a szállítás miatt az indulásuk előtt részlegesen visszabontották. Balatonra érkezésük után a munkálatok első lépése a felépítmények felszerelése volt. Majd egy 450 tonnás daru emelte le egyenként a több tonnát nyomó, óriási nyitott fedélzetet, az utastereket és a kormányállásokat a szállítóhajókról és helyezte rá a hajótestekre.

A hajók az eddigi legnagyobb befogadóképességgel rendelkeznek

Fotó: Bahart

 

Ezt követte a gépészeti, villamos, hidraulikai rendszerek visszaépítése. A kompokon összesen 11, a katamaránokon pedig 14 km hosszú elektromos vezeték húzódik, emellett a gépészeti csövek is kitesznek hajónként 1-1 kilométert.

A Bahart tájékoztatása szerint a hajók összeszerelése ütemterv szerint halad Jelenleg a belső terek belsőépítészeti, burkolási munkálatai folynak, amelyekkel párhuzamosan zajlik az ablakok beszerelése, a tetőszerkezetek építése, valamint a klímarendszerek és rádiónavigációs rendszerek beillesztése. Hamarosan megkezdődnek a beüzemelési feladatok is. A forgalomba állás engedélyezését hatósági szemle előzi meg. A kifejezetten a Balatonra tervezett, egyedi kompok és katamaránok a legmodernebb környezetvédelmi normáknak (EUR Stage V.) megfelelő motorokkal rendelkeznek, modern kormányzással és technológiákkal felszereltek, és elődeiknél gyorsabb − a kompok 15km/órás, a katamaránok 18km/órás − utazósebességgel bírnak.

Jelenleg a belsőépítészeti munkálatok folynak

Fotó: Bahart

 

A kompok előreláthatólag decemberben, a katamaránok pedig a következő hajózási szezon megkezdésekor, jövő márciusban kezdik meg szolgálatukat. Addig is, amíg nem utazhatunk rajtuk, mutatunk még néhány képet az összeszerelés folyamatáról, amelyeket a Bahart osztott meg.