Mutatjuk, hová vett repülőjegyet a legtöbb magyar idén nyáron

Forrás: turizmus.com

 2024. május 28. 11:18

Míg Barcelona és Róma azok közé az úti célok közé tartoznak, amelyek sosem veszítenek népszerűségükből a magyarok körében, addig Isztambul a tavalyi 18. helyről a harmadikra ugrott a nyári hónapokra az egyik repülőjegy-foglalás oldalon.

A Kiwi.com cseh utazási technológiai vállalat foglalási adatai szerint a legtöbb magyar eddig a nyári hónapokra Barcelonába foglalt repülőjegyet. A spanyol várost az olasz főváros, Róma követi, a harmadik helyen pedig Isztambul áll. A török város olyannyira újonc a top 3-ban, hogy tavaly alig fért be a top 20-ba. Idén nyáron majdnem másfélszer annyi magyar repül Isztambulba, mint tavaly. Hogy mennyire szeretjük ezt a török várost, jól mutatja, hogy a Kiwi.com nyári európai járatlistájának rangsorában a Budapest–Isztambul útvonal az 5. helyen áll.

Isztambul nagyon megugrott a foglalásokban

Fotó: 123rf.com

Az Alicantéba repülő magyarok száma több mint másfélszeresére nőtt, míg a Bázelbe és New Yorkba repülő honfitársaink száma megduplázódott a tavalyihoz képest. Stuttgart a júniusi labdarúgó-Európa-bajnokság miatt különösen népszerű úti cél, ide három és félszer több magyar repül idén, mint tavaly.

A top 10 repülős úti cél idén nyáron a magyarok körében (a Kiwi.com adatai alapján):

  1. Barcelona
  2. Róma
  3. Isztambul
  4. London
  5. Nápoly
  6. Athén
  7. Milánó
  8. Málta
  9. Bázel
  10. Malaga

 

Messzebbre olcsóbban repülhetünk, mint tavaly

„Átlagosan kb. 15 százalékkal emelkedtek a nyári hónapokra a repülőjegyárak tavalyhoz képest, de most is tud olcsóbb repülőjegyeket találni az, aki nem ragaszkodik az indulási, érkezési dátumhoz vagy hajlandó kora reggeli, esetleg késő esti órákban utazni" – mondta el Eliška Řezníček Dočkalová, a Kiwi.com ügyfélélményért felelős alelnöke. Tavaly átlagosan 62 ezer forintért repülhettünk, míg idén átlagosan 72 ezer forintért foglalhatunk. A rövid, azaz 1500 km-en belüli járatok és a közepes, azaz az 1500-4000 km közötti járatok átlagára kb. 10 százalékkal magasabb, mint tavaly. A 4000 km-nél hosszabb járatok átlagára viszont csökkent tavalyhoz képest, idén nyáron átlagosan 216 ezer forintért utazhatunk a távoli úti célokba.

 

Idén nagyobb arányban nyaralunk Európán túl, mint tavaly

Népszerűbbek is a távolabbi úti célok, mint tavaly – legalábbis a Kiwi.com adatai szerint. Ugyan továbbra is az európai desztinációk a legnépszerűbbek repülővel, de csökkent az arányuk tavalyhoz képest. Míg 2023-ban a vizsgált időszakban az összes nyárra leadott foglalás 85 százaléka szólt a kontinensen belülre, addig idén ez az arány 79 százalék lehet, az ázsiai célállomások pedig 14 százalékot szakíthatnak ki a foglalási tortából.