Üvegfallal védenék a velencei Szent Márk-bazilikát

Forrás: turizmus.com

 2020. január 27. 13:03

Velence minden eszközt bevet, hogy megóvja a világ egyik legnépszerűbb turisztikai nevezetességét. A városvezetés a Szent Márk-székesegyházat egy 1,2 méter magas üvegfallal védené meg a jövőbeni áradásoktól.

Eddig csak a turisták özönétől kellett tartani, azonban az utóbbi hónapokban az árvíztől kell megvédeni a kivételes adottságú várost. A tervbe vett üvegfaltól azt várják, hogy megóvja az épületet a novemberihez hasonló áradásokkal szemben.  Kérdés persze, hogy az üvegfal mekkora mélységben ér le a bazilika aljáig?  Hiszen éppen az alapozás állapota az, amely kulcsfontosságú a megőrzés szempontjából – írta a Travel and Leisure.

A legutóbb elszenvedett kárt mintegy 5,5 millió dollárra becsülik.

Ezt a károkozást a látogatók egyelőre nemigen érzékelik, de a sós víz előbb-utóbb kimarja a templom mozaikpadlóját, a márványlemezeket, és ki tudja, hogyan lehet ezeket a károkat majd elhárítani.

Az üvegfal felhúzását még jóvá kell hagynia a velencei örökségvédelmi hatóságnak és a közmunka bizottságnak.

A bazilika előtti Szent Márk tér a város egyik legalacsonyabb pontja, így azt minden évben elárasztja a víz

Fotó: Pixabay

Eddig is védték az épületet, méghozzá vaskorláttal, de ez a látogatók távoltartására szolgált. Az üvegfalat a jelenlegi korlát helyére szerelnék fel, úgy, hogyha találnak egy jobb megoldást, az üveglemezeket könnyen eltávolíthassák.

A Szent Márk tér, azaz a bazilika előtti Piazza San Marco egyébként a város egyik legalacsonyabb pontja, így azt minden évben elárasztja a víz, ez tehát nem szokatlan, de az idei árvíz más mennyiségi kategóriába esett.

Velence vezetése évtizedek óta próbálkozik különféle technikákkal, gátakkal – a "Mózes-gát" felépítését egyebek között korrupciós botrányok is lassították –, valamint más módszerekkel, hogy megőrizze a világ egyik legszebb városát.