Üzemanyagcellás járművek a FlixBus flottájában

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 04. 15:04

Alternatív üzemanyag-technológiába invesztál és az első európai üzemanyagcellás távolsági buszok forgalomba állítását tervezi a FlixBus.

Hogy a fenntarthatóságot és szén-dioxid-mentes mobilitást támogató projekt megvalósulhasson, a vállalat a német Freudenberg Sealing Technologies műszaki szakembereivel működik együtt. Már zajlanak a kezdeti tárgyalások azokkal a gyártókkal, akik a kísérlethez szükséges buszokat készíthetik.

A FlixMobility vonatai és buszai nem csak színükben zöldek.

A modern flottának és a magas kapacitásnak köszönhetően a távolsági busz a jelenleg elérhető egyik leginkább környezetbarát utazási mód. Most a FlixMobility és a technológiai specialista Freudenberg még tovább lép a fenntartható mobilitás irányába – adja hírül közleményében a FlixBus.

Az üzemanyagcellás járművekkel kapcsolatos elvárás, hogy legalább 500 kilométer megtételére legyenek alkalmasak töltés nélkül

Fotó: FlixBus

„Részt akarunk venni a mobilitás jövőjének kialakításában. A modern FlixBus-flotta már most is kifejezetten környezetbarát. Távolsági buszozással az autós utazás károsanyag-kibocsátásának közel 80 százaléka megtakarítható. Ennek ellenére továbbra is azt kérdezzük magunktól, hogyan tehetnénk az utazást még fenntarthatóbbá. Miután forgalomba állítottunk három teljesen elektromos buszt, most a Freudenberg Technologies-zal együttműködve szeretnénk létrehozni az első üzemanyagcellás meghajtású távolsági buszt, ami újabb mérföldkövet jelent majd a mobilitás történetében” – nyilatkozta André Schwämmlein, a FlixMobility alapítója és ügyvezető igazgatója.

Az üzemanyagcellás technológia az európai buszgyártóknak is esélyt ad arra, hogy a fenntartható mobilitás jövőjének részesei legyenek. A gyártókkal való kezdeti egyeztetések már megkezdődtek a FlixBus üzemanyagcellás projektjével kapcsolatban.

 

Ugyanaz a teljesítmény emisszió nélkül

Az üzemanyagcellás járművekkel kapcsolatos elvárás az, hogy legalább 500 kilométer megtételére legyenek alkalmasak töltés nélkül, maga a töltés pedig ne vegyen igénybe 20 percnél több időt akkor sem, ha hidrogén kerül dízel helyett a tankba. Az üzemanyagcellás járművek teljesítményének – így például erejének, gyorsulásának – meg kell felelnie a jelenlegi távolsági buszos sztenderdeknek.

 

Klímasemleges energiafelhasználás

A föld felszínének körülbelül 71 százalékát borítja víz, ez megközelítőleg 1,4 milliárd km³. Az elektrolízis folyamat során vízből elektromosság segítségével hidrogént és oxigént hoznak létre. A hidrogén volatilis, színtelen és szagtalan. Két atomból álló gázmolekuláját magas nyomás alatt tárolják, gondosan lezárt tartályokban vagy gázpalackokban. A hidrogén arra törekszik, hogy az oxigénhez csatlakozva vízzé alakuljon, eközben energia szabadul fel. Ez a hatás használható fel az üzemanyagcella-folyamat során is, így az energia létrehozása és felhasználása klímasemleges.