Üzleti utak: megszorítások helyett hatékonyság

Forrás: turizmus.com

 2017. május 09. 13:53

A hazai vállalkozások üzleti utakhoz kevesebben használnak internetes foglalási oldalakat, és szívesen működ(né)nek együtt utazási irodákkal – derül ki az Amadeus közép- és kelet-európai cégek utazási szokásait vizsgáló felméréséből.

Az Amadeus 2016 második felében kis- és középvállalatok utazási trendjeinek alakulását vizsgálta Csehországban, Lengyelországban, Lettországban, Litvániában, Romániában és Magyarországon. A mintában 1002, több mint 50 alkalmazottat foglalkoztató és üzleti utazásra évente legalább 50 ezer eurót fordító vagy legalább 250 üzleti utat szervező cég szerepelt.

A tanulmány eredményeit május 9-én az Eiffel Bistro & Barban sajtóreggeli keretében ismertették.

Szula Márk, az Amadeus Magyarország ügyvezetője a sajtóreggelin

Fotó: Grósz Balázs

Az eredmények szerint a döntéshozók 40 százaléka változtatni kíván céges utazásai menedzselésén – leginkább a formalitások csökkentésével, felhasználóbarátabb megoldásokkal. Szerencsére a költségvetési megszorítások ritkán érintik ezen utakat, ha mégis, akkor sem az egyes utazásokra eső kiadások csökkentése, hanem sokkal inkább a távollétek számának mérséklése a jellemző.

A magyar vállalkozások több mint fele hajlandó új megoldásokat alkalmazni üzleti útjai szervezéséhez, és több mint 70 százalékuk mindezt legszívesebben utazási irodára bízná, amennyiben átláthatóbb ajánlatokat, cégre szabott megoldásokat kapnak.

Az átgondolt üzleti utazási politika pedig kifizetődő: a céges irányelvek bevezetése, az informatikai megoldások használata komoly hatékonyság- és elégedettségnövelő tényező.

A kutatás főbb megállapításai számokban:

– A hazai vállalkozások kétharmada már alkalmaz üzleti utakra vonatkozó irányelveket, ebből a szempontból a magyarországi gyakorlat nem különbözik lényegesen a többi vizsgált közép- és kelet-európai országétól.

– A magyarországi cégek körében a legkedveltebb fizetési mód az átutalás (69%). Másik gyakorta alkalmazott megoldás a vállalati hitelkártya (43%). Magyarországon a vállalkozások egyötöde az előre fizetést választja (21%) vagy él az utazási irodák által intézett fizetés lehetőségével (19%). Ez utóbbi fizetési mód Magyarországon népszerűbb, mint más közép- és kelet-európai országokban. Ugyanakkor a magyar cégek ritkábban használnak magánjellegű készpénzt ilyen kifizetésekre.

– Hazánkban a vállalkozások több mint fele (52%) alkalmaz informatikai megoldásokat az üzleti utak szervezéséhez és elszámolásához. Ez a gyakorlat elterjedtebb Magyarországon, mint más közép- és kelet-európai országokban.

– Minden ötödik magyarországi cég megtakarításokat tervez az üzleti utak vonatkozásában. Tízből hét magyar cég képviselője nyilatkozik úgy, hogy ilyen tervük nincs.

– Magyarországon a cégek többsége (60%) nem számít arra, hogy az üzleti utak szervezésének jelenlegi módja megváltozhat. Azonban az ilyen jellegű változások a vállalkozások kétötöde számára kívánatosak lennének.

– A magyarországi vállalatok 71 százaléka, és átlagosan a vizsgált közép- és kelet-európai országok vállalkozásainak több mint fele hajlandó lenne együttműködni egy külső, üzleti utazások szervezésére szakosodott szolgáltatóval, ha ez kézzelfogható előnyökkel járna számukra.

A tanulmány fő megállapításai

Fotó: Amadeus

Szula Márk, az Amadeus Magyarország ügyvezetője szerint „úgy tűnik, van még mit tennünk annak érdekében, hogy a professzionális üzleti utazásmenedzsment szerepét tudatosítsuk az érintettekben. Az együttműködés egy professzionális üzleti utazásra szakosodott irodával segít az alkalmazottaknak, hogy a cég utazási politikáját egyszerűen tudják megvalósítani és alkalmazni, ami az üzleti utak szervezésének legfontosabb szempontja. Az Amadeus úgy véli, az üzleti utak kulcsszerepet játszanak az üzletfelekkel és partnerekkel fennálló kapcsolatok elmélyítésében ezért a kommunikációs technológia rohamos fejlődése ellenére a vállalkozásoknak nem lenne szabad üzleti utazásaikat visszafogniuk. Ehelyett olyan költséghatékonyan kellene szervezniük az utazásokat, amennyire csak lehetséges, felhasználva ehhez a legkorszerűbb eszközöket. Az Amadeus éppen ilyen megoldásokat kínál a 21. századi üzleti utazói igények kielégítésére."

A felmérés teljes egészében itt olvasható.

A rendezvényről készült fotók megtekinthetők itt.