Vádat emeltek a varsói repülőtéren okozott hamis bombariadó miatt

Forrás: MTI

 2016. március 30. 15:47

Akár nyolcéves börtönbüntetést is kaphat az a férfi, aki ellen kedden az egyik varsói repülőtéren húsvétkor okozott hamis bombariadó miatt vádat emeltek.

A lengyel főváros melletti Nowe Dwory kerületi ügyészsége azután indított nyomozást közveszéllyel fenyegetés miatt, hogy hétfőre virradó éjjel egy - utólag hamisnak bizonyult - telefonos fenyegetés nyomán bombariadót kellett elrendelni a Varsó melletti Modlin nemzetközi repülőtéren. A fapados járatokat fogadó és indító repülőteret néhány órára kiürítették, mintegy 800 embert evakuáltak, és négy érkező járatot a másik varsói légikikötőbe, a Chopin repülőtérre irányítottak át.

A nyomozók, megállapítva a mobilszámot, amelyről a fenyegetés érkezett, egy lakáscímet azonosítottak. A helyszínen őrizetbe vették egy születésnapi házibuli résztvevőit, 21 személyt. Hétfőn kihallgatták őket, majd húszat közülük hazaengedtek.

Keddi sajtóértekezletén a kerületi ügyész közölte: a pokolgépes fenyegetés miatt csak a házibuli huszonegyedik résztvevőjét, egy 28 éves férfit vádoltak meg, tettére a többi kihallgatott személy vallomása alapján következtettek. A sajtóértekezleten az is elhangzott: magát a vádlottat a rendőrség alva találta, a vérvizsgálat 2 ezrelékes véralkoholszintet mutatott ki nála.

A férfi nem ismerte el tettét, és nem volt hajlandó vallomást tenni. A vizsgálatban való együttműködés elutasítása, valamint a kiszabható szigorú büntetés miatt az ügyészség három hónapos előzetes letartóztatást javasolt, amit a bíróságnak kell jóváhagynia.

Közveszéllyel fenyegetés Lengyelországban 8 évig terjedő szabadságvesztést vonhat maga után, emellett az ügyészség közleménye szerint polgári peres eljárás is várható, melynek során a repülőtér, az érintett légitársaságok, valamint magánszemélyek is kártérítést követelhetnek a vádlottól.