Vadonatúj géppel repül Budapeste az Air Baltic

Forrás: turizmus.com

 2018. március 28. 15:05

A világ egyik legkorszerűbb, sugárhajtású utasszállító repülőgépe közlekedik mától a Budapest-Riga útvonalon.

Az airBaltic Bombardier CS300-asa a mai naptól heti három alkalommal közlekedik a Budapest-Riga útvonalon.

A 145 ülőhelyet kínáló CS300-as géptípus bevezetése kapacitásbővülést is jelent egyben: az új gépeknek köszönhetően éves szinten 13 000 plusz ülőhelyet kínálhat az airBaltic a korábbi légcsavaros-gázturbinás Dash-8 Q400-asokhoz képest a két főváros között. Ez évente akár 35%-kal több utast jelenthet ezen az útvonalon. Az airBaltic gépei a korábbi menetrendhez hasonlóan heti 3 alkalommal – szerdán, csütörtökön és szombaton - teljesítik a Riga-Budapest-Riga útvonalat.

A kanadai CS300 fedélzeti kialakítása az utasok maximális kényelmét szolgálja: ülésenként tágasabb személyes tér áll rendelkezésre, a hangulatvilágítás és az utasok számához igazodó szellőztető- és hőmérsékletszabályozó berendezés gondoskodik a komfortos repülésről.

Impozáns gépbelső

Fotó: Budapest Airport

 

Az ülések felett elhelyezett monitorok a repülési adatokról és a lehetséges átszállásokról tájékoztatják menet közben az utasokat, a kilátást pedig különösen élvezetessé teszik a típusra jellemző nagyméretű ablakok. A tágas, ülések felett található csomagtérben a bőröndök elhelyezése sem jelent problémát. Nemcsak az utasok, hanem a környezet is „jól jár” a CS300-assal, amelynek lényegesen kisebb a károsanyag kibocsájtása, mint a hasonló kategóriájú repülőgépeknek.

A Bombardier legújabb gépe több tonnával könnyebb, mint a kategória hasonló (100-150 férőhelyes) repülőgépei, emiatt az üzemanyag-fogyasztása is az egyik legkedvezőbb a piacon. Ebben persze nemcsak a csökkentett tömeg, hanem a legkorszerűbb Pratt & Whitney PW1500G típusú sugárhajtóművek is jelentős szerepet játszanak, amelyeknek a környezeti zajterhelése is jóval kisebb.

A típust a kanadai gyártó elektromos fékrendszerrel szerelte fel, ennek köszönhetően minimális mértékű kopás mellett hatékonyabb a fékezés, ezáltal simábban lassul a repülőgép a landolás után a betonon.

Az airBaltic egyébként a Bombardier C Series 300 ún. bevezető légitársasága, azaz náluk állt először menetrendszerű forgalomba az új típus. (A kisebb Bombardier CS100-ast a svájci Swiss állította üzembe elsőként.) A most Budapestre érkező repülő már a nyolcadik ilyen gép a légitársaságnál, amit – a tervek szerint – 12 további ilyen repülőgép egészít majd ki, így 2019 végéig húsz CS300-assal büszkélkedhet a lett légitársaság flottája.