Válasszuk meg Európa Turisztikai Fővárosát!

Forrás: turizmus.com

 2016. június 20. 17:53

Az Európa Kulturális Fővárosa címhez hasonlóan hozzák létre az Európa Turisztikai Fővárosa címet is, javasolja két uniós parlamenti képviselő, a magyar szocialista Ujhelyi István és a francia néppárti Renaud Muselier.

A két politikus közös kezdeményezésének célja a turisztikai szektorban rejlő lehetőségek kiaknázása és az európai turizmus stratégiai fejlesztése – jelentették be a franciaországi Marseille-ben tartott sajtótájékoztatójukon. Ennek érdekében azt javasolják, hogy az uniós intézmények – az Európa Kulturális Főváros címhez hasonlóan – hozzák létre az Európa Turisztikai Fővárosa címet, amelyet minden évben legfeljebb három tagállami város, illetve régió kaphatna meg a szakmai szervezetek, az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a Régiók Bizottsága döntése értelmében.

Ujhelyi és Muselier a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozták, hogy a turizmus a harmadik legerősebb gazdasági ágazat Európában, amely közel 25 millió embernek biztosít megélhetést és közel 350 milliárd euró éves bevételt teremt. „A turisztikai szektor az uniós tagállamok nemzeti össztermékének közel tíz százalékát állítja elő, ez pedig bizonyosan növekedni fog a következő években. Tavaly több mint 455 millió turista érkezett az Európai Unióba, számuk az elmúlt időszak krízisei nyomán sem csökkent jelentős mértékben. A válságok, így többek között a terrorfenyegetettség azonban felerősíti a stratégiai gondolkodás és a béke iparága összehangolt fejlesztésének szükségességét” – fogalmazott Ujhelyi István.

Renaud Muselier a program kapcsán azt emelte ki, hogy ezzel a kezdeményezéssel jelentős mértékben növelni lehet a helyi turisztikai programok értékét és látogatottságát, erősíteni lehet a turizmusban érintett városok közötti együttműködést, de felértékelődik a címet elnyerő városok környéke, régiója is. „Az elismerés elnyeréséhez erős európai dimenzióval bíró, egyedi turisztikai programot kell létrehoznia a pályázó városoknak. Ezen turisztikai fejlesztések részei kellenek hogy legyenek egy átfogó, hosszú távú és fenntartható regionális fejlesztési programnak” – fogalmazott a francia EP-képviselő.