Vallások és kultúrák találkozása a Mátrában

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2015. június 07. 18:16

Van úgy, hogy készülünk a nagy utazásra, ahol végül semmi különös nem történik. És úgy is megesik, hogy elmegyünk egy átlagosnak ígérkező útra, ahol apró csodák sokasága jön szembe, melyeket később sem felejtünk el. Ez történt a minap a Mátra térségében.

A június 5-6-i rekkenő nyári melegben tettünk tanulmányutat a Mátra térségében, melynek apropóját – az utat szervező Magyar Turizmus Zrt. Észak-Magyarországi Regionális Marketing Igazgatósága, valamint helyi vendéglátóink – úgy fogalmazták meg, hogy bár a Márta turisztikai mutatói országos és regionális viszonylatban is jók, mégis az utazók a bejáratott vagy éppen felkapott helyek kivételével szinte elmennek olyan értékek és ritkaságok mellett, amik csak itt találhatók meg.

 

A tanulmányút másik aktualitása megafejlesztések és ígéretes kezdeményezések bemutatása, melyek mind gazdagítják a térség turisztikai és kulturális kínálatát és nem utolsó sorban szélesítik a Mátrába utazók programválasztékát.

 

Tar, ahol csak magunkra kell figyelnünk

1992-ben a dalai láma avatta fel a tari Kőrösi Csoma Sándor Békesztúpát, melynek aranyozott csúcsa már messziről hívogat, s mely köré mára buddhista emlékpark és zarándokhely épült.

 

A sztúpa mellett a tibeti szakrális hagyomány stílusában épült Kőrösi Csoma Sándor Emlékpavilon mutatja be a nagy tudós és életét, munkáját és követendő példáját. A nagykapun belépőt fogadóépület várja, vendéglátóink – Láma Csöpel és Balogh Zsolt lelki vezetők – hamisítatlan tibeti sós tea és apró falatok mellett mesélnek a park eltelt negyed századáról, az éves eseményekről, amelyekre több ezren érkeznek az ország minden szegletéből. A buddhista park kétféle látogatót vonz: vannak, akik csupán turisztikai céllal keresik fel, gyönyörködnek az építményekben a környező festői tájban, de olyanok is akadnak nagy számmal, akik különböző programokra érkeznek vagy meditációra, elvonulásra jönnek. Erre is van lehetőség, a domboldalon emelkedő Szabadító Buddha Anya Templom (Tara templom) szállást is kínál számukra. A hely békéje, szelleme maradásra készteti az érkezőt, aki – ha sikerül azonosulnia a buddhizmus rendkívül befogadható nézeteivel – rövid időre csupán, de teljes harmóniát talál önmaga, a természet s a többi élőlény között.

A Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösséghez tartozó park egyik legnagyobb rendezvénye a júliusi 4-i Dalai Láma születésnapi ünnepség (idén lesz a láma 80. éves), valamint az augusztus 21-22-i látványos Buddha Ereklye Fesztivál.

 

EU-s fejlesztések Szentkúton

Különös a felismerés, hogy szinte csak a tari domboldal túloldalára kell átmennünk, s máris ott találjuk magunkat az egyik legfontosabb nemzeti kegyhelyünkön, Mátraverebély-Szentkúton, melynek mintegy 3 milliárdos turisztikai fejlesztése épp most tart a finisében. Mint minden szent helyet, a Mártaverebélyit is legendák, Szűzanya-jelenések és csodák öveznek immár ezer éve, legismertebb a néma pásztorfiú, aki a ma Szent Kútnak nevezett forrás vizétől gyógyult meg, de Szent Lászlóhoz is fűződik legenda, mely szerint itt fakasztott forrást a sziklából.

 

Gyógyulások ide, legendák oda, tény, hogy a szintén festői helyen – ahol a kút mellett kegytemplom és szabadtéri sziklaoltár várja az érkezőt – ugyanazt a békét, megnyugvást találjuk, mint a buddhista sztúpa tövében.

A nagyszabású felújítás során gyakorlatilag minden megújult – a templomtól a sziklaoltárig, melyen kőmozaikok mutatnak be szent jeleneteket, főleg Mária életéből, még a remetebarlangokhoz is kiépített ösvény vezet föl –, de új létesítmények is épültek, melyekkel a zarándokhely immár bekapcsolódhat a nemzetközi vérkeringésbe is. Természetbe illeszkedő információs központ, fogadóépülettel, mosdókkal, galériával, kegytárgy-üzlettel, valamint zarándokház a Szent Jakab étteremmel és zarándokszállások (előbbiben 2 ágyas, utóbbiban 6-12 ágyas szobák, összesen 160 ágy) várják az éjszakára is itt maradókat. Az Ybl-díjas építész által megálmodott épületek nagyon természet közeliek, jelenleg még minden szobának új illata van, hamarosan a zarándokok is birtokba vehetik, az augusztusi Nagyboldogasszony búcsúra már 8-9 ezer látogatót várnak.

 

Gyöngyös kihagyhatatlan kincsei

Gyöngyöst szokás a Mátra kapujának nevezni, itt kezdődik a hegység belsejébe vezető, az év minden szakában egyaránt mesés szépségű, sűrű erdőkkel, apró falvakkal övezett, kanyargós 24-es út (az egyik legszebb az országban!), amelyen végül Egerbe jutunk. De a természeti barangolás elején vagy végén mindenképp érdemes Gyöngyös kiemelkedő kulturális örökségében is „megmártóznunk".

 

A főtér éke a Szent Bertalan plébániatemplom – helyieknek csak nagytemplom – mely a XV. század végéig a gótika jegyeit viselte magán, s a korabeli Magyarország egyik legnagyobb ilyen jellegű temploma volt. Több évszázad alatt felhalmozott kincseit – melyeket a II. világháborúban elrejtettek a szovjet csapatok elől – a szomszédos Szent Korona Ház kiállításán lehet megtekinteni: gazdagságát tekintve Magyarország harmadik legjelentősebb egyházi kincstára ez. A város másik nagy egyházi értéke a Barátok terén emelkedő, mintegy 700 éves Ferences Plébániatemplom és kolostor impozáns épületegyüttese. A rend 16 ezer kötetes műemlékkönyvtára számos felbecsülhetetlen értékű ősnyomtatványt tartalmaz. Az érdeklődőket, ahogy minket is, Kázmér atya szívesen kalauzolja végig a történelmi falak közt, megismertetve a hallgatóságot számtalan érdekességgel a rend életéről és a templom történetéről. A ferencesek a különböző vészterhes időkben kiválóan tudták a rend kincseit elrejteni az ellenség elől, a titkokat azonban olyan hűségesen őrizték, hogy például a mai napig nem tudni, hol van pontosan Vak Bottyán eltemetve; egy biztos, hogy valahol a templom kriptájában, erről emléktábla tanúskodik.

Családosoknak elvitathatatlanul a Mátra Múzeum a kötelező irány, ott kell keresni, ahol a bejáratot két kőoroszlán őrzi. A közelmúlt fejlesztéseinek köszönhetően a múzeum ma már két épületben fogadja a látogatókat, a klasszicista stílusú Orczy-kastély épületének legnagyobb látványossága, az a gyapjas mamutcsontváz, melyet Mátraderecskén találtak 1949-ben, kora kb. 50 ezer év, agyarainak súlya megközelíti a 70 kg-ot. A hangulatos Orczy-park másik felében emelkedik az új épület, a természettudományi pavilon, melynek három szintje a gyermeklátogatók valódi paradicsoma, interaktív módon ismerhetik meg környező élővilágukat, sőt akár régészkedhetnek is.

 

Hatvan most fogalmazza turisztikai arculatát

A gazdag kulturális kirándulás utolsó állomása, Hatvan városa is tartogatott számunkra meglepetéseket: újraértelmezett városi múzeumának, az egykori barokk serházból kialakított Hatvani Értéktárnak egyik állandó kiállítása, a Morzsái az eltörött világkalácsnak című tárlat – mely a múzeum mintegy két és félezer, kimagasló művészeti értékkel rendelkező Lesznai-hagyatékának legszebb tételeit mutatja be – kiváló összeállításban és rendezésben adja vissza a képzőművészetben és irodalomban egyaránt kiemelkedő Lesznai Anna életművének egyediségét, igazi csemege a kultúra szerelmeseinek. A hagyományokat ápolva az épület másik részében egy mini serfőzdemúzeumot alakítottak ki, ahol a belépő mellé stílusosan egy pohár frissen csapolt kézműves sör is dukál.

 

Hatvan másik büszkesége a felújított Grassalkovich-kastély, melyben, valamint a környező épületekben valóságos kulturális élményterek vannak alakulóban, mind a kicsik, mind a felnőtt látogatók örömére. A kastélyban három szinten foglal helyet a Széchenyi Zsigmond nevét viselő Vadászati Múzeum, Közép-Európa egyetlen olyan múzeumaként, amely a XXI. századi fenntartható vadászathoz kapcsolódó etikus vadászati elveket, modern, környezettudatos ismereteket tartalmaz, s a legmodernebb interaktív eszközökkel közvetíti ezeket a látogatóknak.

A „hatvani élménycsomag" első elemei tehát már érezhetően emelik a megújult létesítmények és a város látogatottságát, s ahogy a turizmusért felelős alpolgármester, Szinyei András fogalmazott, a közeljövő fejlesztései – mint például az Agóra elkészültével 350 fős színházterem és kulturális központ, valamint további kerékpárutak létrejötte, a Zagyva partszakaszának fejlesztése, szállodai beruházás – után már biztos helyet fog betölteni hazánk turisztikai térképén.