Válságban a Tarom

Forrás: iho.hu

 2017. november 20. 19:20

Újabb vezér távozott a román nemzeti légitársaságtól. Valójában nem személyes ok, hanem a Tarom súlyos helyzete áll Daniela Dragne lemondása mögött, aki idén már a negyedik lemondott ideiglenes Tarom-főnök – adja hírül az iho.hu.
A román nemzeti légitársaság tíz éve képtelen nyereséget produkálni. Közben a Capital című gazdasági lap elemzése szerint a Tarom az utóbbi években mintegy 3,6 millió eurót költött a menedzserek és a felügyelőbizottsági tagok fizetéseire, de ahogy menedzselték a vállalatot, az a cikk szerint önmagában is veszteségeket okozott. A totális katasztrófa a Taromnak ez év végével következhet be, tekintettel a 2017-re várható 50 millió eurós veszteségre.

A Taromnál egyetlen közlekedési miniszter sem volt képes komolyabb reformokat bevezetni, nem mertek ugyanis hozzányúlni a politikai klientúra kényelmes pozícióihoz. A társaság vezetőit és az fb-tagokat egy korábbi kormányrendelet alapján fizetik ki, erre 2013 és 2017 között 15,8 millió lejt különítettek el. A legtöbb pénzt tavaly költötték díjazásokra.

2010–2012 között a légitársaság mintegy 183 millió eurónyi veszteséget produkált, a közlekedési minisztériumban ekkor döntöttek úgy, hogy a privát szférából hoznak egy szakmenedzsert, Christian Heinzmannt, akinek 14 ezer euró volt a fizetése, cserébe vállalta, hogy nyereséget produkál majd a légitársaság. Tavaly tavasszal Heinzmannt leváltották, azzal az indokkal, hogy nem tartotta be a vezetési tervet, amely szerint 2016 első félévében a cégnek profitot kellett volna termelnie.


A Tarom gazdasági nehézségeit a túlságosan vegyes flotta üzemeltetésének költségei is okozhatják

Fotó: inho.hu

Mindeközben tíz napja Bukarestben bejelentették, hogy tervezik a társaság flottájának megújítását, de furcsa módon ezt a honvédelmi tárcavezető mondta el, azután, hogy múlt csütörtökön a Bukarest–Brüsszel járat, amelyen utazott, a navigációs rendszer problémája miatt vissza kellett, hogy forduljon Otopenire. Ekkor nyilatkozta a honvédelmi miniszter, reméli, hogy kollégája, a közlekedési miniszter mindent megtesz majd a flotta modernizálása érdekében.

Feltételezhető, bár a román lapok ezzel a tényezővel nemigen foglalkoznak, hogy a Tarom gazdasági nehézségeit nemcsak a vezetők fizetése, hanem a túlságosan vegyes flotta üzemeltetésének költségei okozhatják. A huszonhárom gépes flotta rendkívül tarka, ami önmagában is drágítja az üzemeltetést.

Szeptemberben a kormány meghatározta a lehetséges éves hiány felső határát, ehhez képest a veszteség összege ötszörös lesz, miközben visszaesnek a forgalmi bevételek is. Mindeközben a Tarom átalakításának terve szerint a társaság 300 alkalmazottját kellene, hogy elbocsássa, aminek következtében a létszám 1900 főre csökkenne.

A cég előző ideiglenes vezetője már javasolta a Tarom eladását, sőt, a Cotidianul szerint az egyik előző román miniszterelnök már tárgyalásokat folytatott ez ügyben, a vevő az Emirates lett volna. A képhez hozzá tartozik, hogy a Tarom már nemigen képes lépést tartani a diszkont konkurenciával, a romániai légi közlekedésben évek óta a Wizz a piacvezető.

Kapcsolódó cikkek