Változások a nemzetközi utazási és rendezvénytartási szabályokban (43. hét)

Forrás: turizmus.com

 2020. október 23. 11:16

A Budapest Convention Bureau folyamatosan monitorozza a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott, sokszor napról napra változó nemzetközi ki- és beutazási, illetve rendezvénytartási szabályozásokat. Íme összefoglalójuk az elmúlt hét változásairól.

A BUD CB jelenlegi összefoglalója az október 15-i változásokat ismertető közlemény óta az elmúlt egy hétben történt változásokat rögzíti a szakma tájékoztatására.

 

Tanácsi ajánlás

Az Európai Unió általános ügyekért felelős tanácsa által 2020. október 13-án elfogadott ajánlást a tagállamok a 43. héttől kezdve alkalmazzák, amely alapjaiban változtatta meg az eddigi nemzetközi ki- és beutazási szabályozásokat.

Az egységes ajánlás megalkotásakor az EU a tagállamok számára három színkategóriát határozott meg: zöld, narancs és vörös. A színkategóriák nemcsak országokra, hanem térségekre/régiókra/tartományokra is vonatkoznak és a 14 napos összegzett koronavírus-eset bejelentési arányától függően kerülnek a desztinációk a különböző színkategóriákba. A zöld régiókból érkező utazókra nem vonatkoznak korlátozások (karantén vagy tesztelés). A narancs és a vörös országok viszont saját maguk dönthetnek az utazási korlátozás módjáról (tesztelés, a karanténkötelezettség napjainak száma stb.).

 

Zöld, narancs és vörös területek

Október 16-án jelent meg először a közösségi ajánlás alapján meghatározott színskálájú térkép a European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) oldalán, amit az előzetes tervek szerint hetente fognak frissíteni. A legfrissebb beszámoló minden héten csütörtökön jelenik meg az ECDC honlapján a tagállamok által azon a héten kedden éjfélig beküldött adatokból.

Az október 22-i állapot szerint Magyarország teljes területe vörös besorolást kapott.

A további országok színek szerinti besorolása a következőképpen alakult:

Vörös besorolást kapott még Ausztria, Belgium, Csehország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Izland, Írország, Lengyelország, Luxemburg, Málta, Románia, Spanyolország, Szlovákia és Szlovénia.

Narancs besorolást kapott Ciprus, Dánia, Észtország, Lettország, Litvánia és Svédország.

Nincs adat Svájcról és Liechtensteinről.

Országon belül is előfordulhatnak különböző színbesorolással rendelkező régiók, így a nem egységes színbesorolású országok listája a következő:

Bulgária 28 megyéje közül 10 narancs besorolású (Vidin, Montana, Vraca, Lovecs, Gabrovo, Pleven, Verico, Rusze, Razgard, Szilisztra), az ország többi része vörös.

Finnország 19 régiója közül 6 narancs besorolású (Uusimaa, Pirkanmaa, Dél-Pohjanmaa, Közép-Finnország, Satakunta, Pohjanmaa), a többi terület zöld.

Görögország 10 régiója közül 4 zöld besorolású (Kelet-Makedónia és Thrákia, Közép-Görögország, Nyugat-Görögország, Peloponnészosz), az ország többi régiója narancs.

Németország 16 tartománya közül 4 zöld besorolású (Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Elő-Pomeránia, Szász-Anhalt, Türingia), az ország többi tartománya narancs.

Norvégia 11 megyéje közül 3 (Møre og Romsdal, Vestland, Viken) narancs besorolású, az ország többi megyéje zöld.

Olaszország 20 régiója közül 1 zöld besorolású (Calabria), az ország többi régiója narancs.

Portugália 18 kerületből 4 (Portalegre, Évola, Setúbal, Beja) narancs jelzésű, a többi kerület vörös.

Az országok aktuális színbesorolása október 22-én

Fotó: reopen.europa.eu

Utazási szabályozások változásai

Mivel az Európai Unión belül a narancs és a vörös színű országok saját maguk dönthetnek az utazási korlátozásokról, így az előző riporthoz képest a következő országok utazási szabályozásaiban történt változás.

A Magyarországról Máltára érkezőknek 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kell felmutatniuk az országba való belépéskor.

Németország esetében újabb három magyar megye (Heves, Zala, Somogy) került fel a kockázati területek listájára. Ezáltal a 14 napos karanténkötelezettség október 24-ével kezdődően már csak Bács-Kiskun, Békés, Fejér és Tolna megyékre nem vonatkozik, ezekből a megyékből továbbra is korlátozás nélkül lehet utazni.

A COVID-19 terjedésének megakadályozása érdekében Kanada október 15-től beutazási tilalmat vezetett be, amely minden külföldi állampolgárra vonatkozik.

Összességében elmondható, hogy az előző héthez képest az országok saját hatáskörben megállapított ki- és beutazási szabályozásaiban drasztikus változást az Európai Unió ajánlása nem okozott. Egyedül a teljesen zöld országokkal szembeni teljes nyitottságra kötelezte a tagállamokat, azonban jelenleg egészében zöld ország nem található Európában.

Az előző hetek tendenciájához hasonlóan a rendezvénytartási intézkedések több országban is szigorodtak a következők szerint.

 

Rendezvénytartási korlátozások változásai

Ausztriában október 23-tól a maximum résztvevőszám kültéri rendezvényeken 3000 főről 1500 főre, míg a beltéri rendezvényeken 1500 főről 1000 főre csökkent.

Cipruson kizárólag konferenciák, közgyűlések vagy egyéb üzleti események megtartása engedélyezett, az előírt protokoll alkalmazásával és betartatásával. Amennyiben ezeken a rendezvényeken ételt és/vagy italt kínálnak, a maximális létszámot 50 főre csökkentették. Olyan helyeken, mint stadionokban, templomkertekben stb., a vásárok, fesztiválok, kiállítások és koncertek szervezése nem engedélyezett.

Csehországban a kül- és beltéri rendezvények maximális létszámát 6 főben korlátozták, ami alól az üzleti események továbbra is kivételt képeznek.

Görögországban a magas kockázati besorolású regionális közigazgatási egységekben mind a kültéri, mind a beltéri összejövetelek szervezését megtiltották.

Horvátországban az 50 főnél nagyobb létszámú rendezvények szervezése engedélyhez kötött, amit a szervezők kötelesek beszerezni a helyi hatóságoktól legalább 5 nappal az esemény időpontja előtt

Lengyelországban a vörös zóna kivételével az egész országban megengedett a kongresszusok, vásárok szervezése. A résztvevők számára kötelező a szájat és az orrot eltakaró maszk viselése. Az ülőhelyeknek legfeljebb a felét használhatják. A rendezvény helyszínén a résztvevők rendelkezésére álló 4 négyzetméteres területen legfeljebb 1 fő tartózkodhat, kivéve a kiszolgáló személyzetet. A fenti követelmény teljesülésekor engedélyezett a 150 főnél nagyobb esemény lebonyolítása

Szlovéniában októbertől a magas kockázatú területeken a rendezvénytartás típustól függetlenül tilos.

Izlandon október 5. és 19. között 20 fős létszámlimitet vezettek be a rendezvényekre. Azonban továbbra sem rendeltek el a korábbitól eltérő szabályozást, így még mindig a 20 fős maximális létszámkorlát van érvényben.

Írországban december 1-jéig lezárásokat vezettek be, minden kül- és beltéri rendezvényt betiltottak, nem lehet konferenciákat, koncerteket, színházi előadásokat tartani.

A BUD CB legfrissebb összefoglaló táblázata az országonként érvényben lévő szabályozásokról megtekinthető ITT.