Változásokat sürget az easyJet

Forrás: MTI

 2015. február 26. 19:08

Megreformálná a brit easyJet diszkont légitársaság az európai légiközlekedés több szabályát is, így a repülőterek díjairól és a földi kiszolgálásról szóló uniós paragrafusokat is - közölte a légitársaság csütörtökön honlapján.

Az easyJet információi szerint az unió hamarosan légügyi törvénymódosítás-csomagot akar beterjeszteni a parlament elé, ezért kezdeményezték két szektor jelentős átalakítását is. Ezeket az easyJet olyan tabutémáknak nevezte, amelyekhez régóta nem mernek hozzányúlni, miközben álláspontjuk szerint a légitársaságok versenyképességét növelné a módosítás.
Kifejtették: az utasok a légi piac liberalizációja miatt minden évben 1-2 százalékkal olcsóbban tudtak repülni, míg a folyamat a szektor többi szereplőjét (repülőterek, légiforgalmi irányító szolgálatok) nem érintette. Hangsúlyozták, hogy semmilyen törvényi szabályozás nincs a reptéri díjak képzésére, az unió a monopolhelyzetet sem tudja kezelni, ezért szükséges lenne szabályokat alkotni.
A cég a Frontier Economics gazdaságkutató adataira hivatkozva azt írta, hogy a szigorúbb szabályozás Európa 15 legnagyobb monopolhelyzetben lévő repülőterén közel 1,5 milliárd euróval csökkentheti az árakat, az európai gazdasági térségben összességében 37 milliárd euróval növelné a GDP-t, vagy 470 ezer új munkahelyet hozna létre.
A földi kiszolgálással kapcsolatban az easyJet azért változtatna, hogy élesebb versenyt generáljon, mivel szerintük az árak még mindig túl magasak, a szolgáltatás minősége viszont nem megfelelő.