Változhat az országok zöld, sárga és piros besorolása

Forrás: turizmus.com

 2020. július 24. 12:17

Az Operatív Törzs az aktuális fertőzöttségi viszonyok, különösen az egyes országokban kialakult fertőző gócok figyelembe vételével a jelenleg érvényes zöld, sárga és piros besorolás felülvizsgálatát kéri az országos tisztifőorvostól.

Mint azt a koronavirus.gov.hu  oldalon írják, a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs folyamatosan értékeli a magyar állampolgárok utazási célországainak pandémiás mutatóit, a magyarországi határátkelőhelyeken végzett egészségügyi vizsgálatok eredményeinek alakulását.

Az Operatív Törzs továbbra is a biztonságos belföldi utazást és a járványügyi szabályok fegyelmezett betartását ajánlja minden magyar állampolgár figyelmébe.

Az Operatív Törzs a zöld, sárga és piros besorolás felülvizsgálatát kéri az országos tisztifőorvostól

Fotó: 123rf.com

A Törzs megállapításai szerint Magyarországon a járványügyi helyzet megnyugtató, az ország lakossága számára a legnagyobb veszélyt az új koronavírus behurcolása jelenti. Ezért országos tisztifőorvost arra kérik, hogy az aktuális fertőzöttségi viszonyok, különösen az egyes országokban kialakult fertőző gócok figyelembe vételével vizsgálja felül azok zöld, sárga és piros besorolásait.

Továbbá felkérték a rendőrséget, hogy fokozza a hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzését.

„Emellett az egyszerű, világos, könnyen betartható hazai szabályozás követésére kérjük Magyarország polgárait, és javasoljuk, hogy esetleges külföldi utazásuk előtt körültekintően tájékozódjanak a cél- és tranzit országok járványügyi helyzetéről” – olvasható a koronavirus.gov.hu-n.