Változnak a kínai utazók

Forrás: turizmus.com

 2019. május 22. 20:26

2020-ra Kína lesz a legnagyobb kiutazó piac, amikor a külföldi desztinációt választók száma várhatóan eléri a 160 milliót. A kínai kiutazó piac igazi aranybánya a nyugati desztinációk számára, mivel a kínai turisták általában családtagjaikkal, barátaikkal utaznak, s az átlagnál többet költenek.

2020-ra a kínai turisták költése nemzetközi utazásaikon várhatóan évente 350 milliárd USD lesz - írja hírlevelében a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége. A McKinsey felmérése szerint jelentősen változnak a kínai turisták utazási szokásai, lényegesen eltérnek a korábban a kínai vendégekről kialakult kliséktől.

Csökken a kínaiak körében a csoportos utazás népszerűsége

Fotó: 24.hu

 

A főbb változások a következőkben foglalhatók össze:

- A korábbiaktól eltérően egyre kevésbé jellemző, hogy a kínai turista külföldre történő utazásának fő motivációja a vásárlás. Akik vásárlási céllal utaznak, azok Hongkongot, Makaót választják, melyek közelebb vannak, ahová könnyeben eljutnak, ahol anyanyelvükön szolgálják ki őket.

- Megdőlt az a korábbi sztereotípia is, hogy a kínaiak a földrajzilag közeli desztinációkat kedvelik. A szakértők arra számítanak, hogy néhány éven belül a külföldre történő utazások kb. 50%-a távoli desztinációkba, így Európába irányul. Európában különösen népszerű Olaszország, amiben szerepe van annak is, hogy nemrég Hszi Jinping államfő hivatalos látogatáson járt ott.

- Csökken a kínaiak körében a csoportos utazás népszerűsége is. A McKinsey felmérése szerint a 22-24 éves korosztály az önállóan összeállított egyéni utazást preferálja, s csupán 4% választja a 10-20 fős csoportos utakat. Az idősebb korosztályra jellemző még, hogy csoportban utaznak, aminek oka az angol nyelvtudás hiánya. A 60 éves és idősebb utazók 30%-a választja a csoportos utazást.

- Egy másik tévhit, hogy a kínaiak saját konyhájukat keresik. A fent említett felmérésben résztvevők 34%-a meg akar ismerkedni más népek konyháival, szeret kísérletezni az ételválasztásnál. Számukra a desztináció kiválasztásánál is szerepe van az ismeretlen ízek, konyhák megismerésének.

- Az Európát választó kínai utazók foglalásaiknál előszeretettel veszik igénybe az Expediát, a TripAdvisort, utazási irodák helyett rokonaik, barátaik véleményére, tanácsaira hallgatnak.