Változó kínai vízumszabályok

Forrás: turizmus.com

 2019. november 08. 10:16

December elsejétől a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetsége életbe lépteti a biometrikus vízum kérelmének online kitöltési és időpont foglalási rendszerét.

A 2019. november 1. és november 30. közötti időszakban a vízumot kérelmezők még használhatják a papír alapú, régi formanyomtatványt, tájékoztatott a nagykövetség információi alapján a MUISZ.

December 1-jétől a kérelmezőknek online ki kell tölteniük és ki kell nyomtatniuk az elektronikus formanyomtatványt, és a nagykövetség már nem fogadja el a papír alapú, régi vagy a kézzel kitöltött formanyomtatványokat.

A külföldi turisták egyik kedvelt kínai úti célja, Sanghaj

Fotó: Pexels / Wolfram K

 

I. Online kitöltés

Kínai vízum (kivéve Hong Kong KKT és Makaó KKT vízumok) igényléséhez be kell jelentkezni az online kitöltő rendszerbe (cova.cs.mfa.gov.cn), megadni a kért adatokat online, és figyelmes ellenőrzés után kinyomtatni a visszaigazoló oldalt és a vízumkérő formanyomtatvány összes oldalát, majd a nyomtatványt alá kell írni. Figyelem: A fontos adatok hibás kitöltése esetén a kérelmet a nagykövetség nem fogadja el.

 

II. Online időpontfoglalás

Magánútlevéllel rendelkező kérelmező esetén, be kell jelentkezni az online foglalási rendszerbe (avas.cs.mfa.gov.cn). Sikeres foglalás után a kinyomtatott visszaigazolást, a vízumkérő formanyomtatványt és a vonatkozó dokumentumokat kell benyújtani.

 

III. Ujjlenyomat vétel

A 14 és 70 év közötti kérelmezőknek személyesen kell befáradniuk a Kínai Nagykövetség Konzuli Osztályára a kérelmet benyújtani és tíz ujjlenyomatot adni. Amennyiben a megjelent személy nem egyezik meg a kérelmezővel, de annak adja ki magát, a kérelmező Kínába való belépését megtagadhatják, és minden következményt a kérelmezőnek kell viselnie.

A következő személyek mentesek az ujjlenyomat vétel alól:

(1) 14 éves kor alatt vagy 70 éves kor felett
(2) diplomata vagy szolgálati útlevéllel rendelkezők
(3) 5 éven belül ugyanazzal az útlevéllel kínai biometrikus vízumot már igényelt kérelmezők
(4) kérelmezők, akiknek részben vagy teljesen nincs meg a 10 ujjuk vagy ujjlenyomatuk fizikailag nem felvehető

További információ: a nagykövetség honlapján és a consulatehun@gmail.com email címen.