Vándorkiállítás nyílt a RepTárban

Forrás: MTI

 2018. augusztus 14. 16:35

„Honvéd ejtőernyős vadász, az ország első katonája” – 100 éves a magyar katonai ejtőernyőzés címmel nyílt vándorkiállítás a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban a 170 éves a Magyar Honvédség programsorozat részeként.

A kiállítás az idén száz éves magyar katonai ejtőernyőzés és az ehhez kapcsolódó szakmai kultúrák - mélységi felderítés, különleges műveletek - történeti előzményeit foglalja össze, illetve jelenébe enged betekintést. 
A vándorkiállítás címe – „Honvéd ejtőernyős vadász, az ország első katonája” „a második világháborús ejtőernyős induló első sora, kifejezi azt a gondolkodást, ahogy a mindenkori ejtőernyős katona magára tekintett és ahogyan a katonai és civil társadalom tekint „az égből érkező harcosokra” mind a mai napig – mondta a kiállítás ünnepélyes megnyitóján Sáfár Albert dandártábornok.

Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint a kiállításon hat nagyméretű tablón mutatják be elsősorban a civil közönség számára röviden összefoglalva az elmúlt száz év eseményeit, külön kitekintéssel Bertalan Árpádra, a csapatnem megteremtőjére, az első ejtőernyős alakulat megszervezőjére. A tablókat a témához kapcsolódó válogatott tárgyi anyag és hat egész alakos bábu – a Szent László-hadosztály egy katonája, egy mélységi felderítő 1951 M kezeslábasban, egy ejtőernyős 1965 M gyakorlóöltözetben, egy ejtőernyős 1987 M gyakorlóöltözetben, egy felderítő 1993 M gyakorlóöltözetben és egy KRDD-operátor – egészíti ki, megelevenítve az egyes korszakok ejtőernyős katonáit.

Látogatók hagyományőrző katonákat fotóznak

Fotó: MTI Fotó: Mészáros János

Boldizsár Gábor ezredes, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetségének elnöke a megnyitón elmondta, hogy idén a magyar szövetség tölti be a 11 tagországot és mintegy 50 ezer veterán ejtőernyőst számláló Európai Ejtőernyős Unió elnökségét. Emlékeztetett arra is, hogy augusztus 9. és 20. között Szolnokon rendezik meg a 42. katonai ejtőernyős világbajnokságot csaknem negyven ország válogatott csapata részvételével. A házigazda az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis.

A szeptember 30-ig megtekinthető kiállítás a Magyar Ejtőernyős Szövetség és a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége kezdeményezésére, a Honvédelmi Minisztérium támogatásával, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakmai irányításával valósult meg. A vándorkiállítás ősszel Szolnok után Szegeden, Kecskeméten, Győrben és Pápán is megtekinthető lesz.

Kapcsolódó cikkek