Vanília-szigetek: összefogással a turistákért

Forrás: turizmus.com

 2016. szeptember 06. 14:51

Ha a vanília nem lenne, bizony hiányozna az embereknek – magyarázta névválasztásuk okát Pascal Viroleau, az Indiai-óceán hat szigetét tömörítő Vanilla Islands turisztikai hivatalának vezetője, a szigetek budapesti workshopján.

A Turkish Airlines által szervezett szeptember 5-i bemutatkozáson közel két tucatnyi szolgáltató képviselte Madagaszkár, Mauritius, Reunion és a Seychelles-szigetek kínálatát, a szövetség két kisebb szigete, Comore és Mayotte csak áttételesen vett részt a rendezvényen.

Ahogy Levend Arisoy, a Turkish Airlines immár 8. éve Budapesten élő képviselője rámutatott, a magyarok körében is egyre népszerűbb a szigetvilág, főként a török légitársaság által indított járatoknak köszönhetően. Amióta ugyanis a Turkish segítségével elérhetővé váltak a szigetek, a kiutazó magyarok száma is jelentősen megugrott. Ezt a tendenciát erősíti, hogy az idei téli menetrendben már heti öt összeköttetés indul Isztambulból a szigetvilágba, újdonságként a Seychelles-szigetekre is.

 

És hogy miért is érdemes idelátogatni? Mert ez a legjobb hely a nyaralásra – mutat rá Pascal Viroleau. Ennek oka, hogy biztonságos, jó a légi és a földi infrastruktúra, a kultúrák keveredése egyedi dolgokat hozott létre, jók az ételek, rengeteg a programlehetőség, széles a szálláskínálat, és a szigetek kiválóan kombinálhatóak egymással. Ráadásul a tömegturizmus még messze elkerüli a világ e részét, így érintetlen természettel és nyugalommal is lehet itt találkozni, és még a jet-lagtől sem kell tartania az európai utazónak.

A Vanília-szigetek összefogásának gondolata egyébként először 2010-ben merült fel, a turisztikai hivatalok kezdeményezésére. Pascal Viroleau akkoriban Reuniont képviselte, de mindannyian rájöttek az összefogásban rejlő potenciálra, valamint a BRIC-országok jelentette kihívásra. Kezdetben még csak tanulmányutakat szerveztek újságíróknak és utazásszervezőknek, majd miután kiderült, hogy két vagy több sziget együttes bemutatása során ragyogóan együtt tudnak működni, nagyobb sebességre kapcsoltak. A non-profit szervezetet 2012-ben alapították meg, és 2014 óta dolgoznak benne főállásban. És bár az egyes tagoktól érkező befizetések korántsem egyformák, vallják: nem ez a lényeg, sokkal inkább az, hogy egy asztalnál ülhetnek, és egymást is képviselhetik, bemutatva a régió sokszínűségét.

 

Hosszú távon gondolkodnak, és most leginkább a tengerjáró hajókat célozzák meg, hiszen ők képesek leginkább átadni több sziget kombinációját. A legfontosabb küldőpiacok egyébként Franciaország, Nagy-Britannia, Németország és Kína (utóbbi főleg Mauritius számára), míg az alig évi 10 ezer turistát fogadó Comore-szigetekben még hatalmas növekedési potenciál rejlik, de bíztató, hogy sorra indulnak ide is repülőjáratok.

És bár a szövetség európai képviseletet nem tervez, érdekes tény, hogy munkájukat az Európai Unió is támogatja. (Mayotte és Reunion Franciaország tengerentúli területe, Comore pedig 1975-ben szakadt el tőle.)

További információ: http://www.vanilla-islands.org/

Fotók: https://www.facebook.com/Iles.Vanille.Vanilla.Islands