Várják az óriásdarut, hogy kiemeljék az elsüllyedt Hableányt

Forrás: MTI

 2019. június 03. 19:08

A Clark Ádám daru várhatóan csak néhány nap múlva érkezik a baleset helyszínére, mert a Duna magas vízállása miatt nem fér át a hidak alatt. Eközben felszínre hoztak egy holttestet a Hableány roncsaiból.

Június 3-án este a május 29-én elsüllyedt Hableány mentési munkálatai közben felszínre hoztak egy holttestet. A magyar búvárok a koreai szakemberekkel közösen hajtották végre a feladatot. A délelőtti felderítő merülés során a magyar szakemberek egy holttestet találtak a víz alatt, és a test megjelölése után tovább folytatták a roncs állapotának felmérését. Az őket követő koreai búvárok a magyarok által megjelölt helyről a felszínre hozták a testet. Hozzátették: „a TEK kihelyezett vezetési pontján a műveletek most is folyamatosak, a szakemberek fáradhatatlanul dolgoznak a rendkívüli helyzet biztonságos megoldásán”.

Húsz embert még keresnek

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Most a 200 tonna emelésére képes Clark Ádám darut várják a dunai hajóbaleset helyszínére a mentés vezetői. Hajdu János, a mentés koordinálásával megbízott Terrorelhárítási Központ főigazgatója elmondta, hogy az eszköz várhatóan csak néhány nap múlva érkezik a baleset helyszínére, mert a Duna magas vízállása miatt a daru nem fér át a hidak alatt. A hajótestet úgy akarják kiemelni, hogy ne törjön ketté, ebben a hatóságokon túl a tudományos élet képviselői is segítségükre vannak.

A többi között 54 tagú, 27 speciálisan kiképzett búvárt is magában foglaló koreai küldöttség támogatja a munkát, és csatlakoztak az osztrák Cobra terrorellenes egység szakemberei is. Ausztriából és Norvégiából szonártechnikát küldtek, a cseh terrorellenes szolgálat pedig víz alatti drónt ajánlott fel.

A Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én késő este ütközött össze a Margit híd közelében, a turistahajó felborult és elsüllyedt, fedélzetén 33 dél-koreai állampolgárral – turistákkal és két idegenvezetővel –, valamint kéttagú magyar személyzettel. A balesetben heten meghaltak, hét embert kimentettek, 21-en eltűntek.