Városi dzsungelek helyett új parkok Prágában

Forrás: MTI

 2016. július 18. 11:48

Több mint 200 új parkot terveznek létrehozni a jövőben Prágában. A konkrét helyeket a cseh főváros közelmúltban elfogadott új fejlesztési terve tartalmazza – írja a Lidové Noviny című cseh napilap.

Az 1,1 millió lakosú Prágában jelenleg 714 gondozott park van, ami az újság szerint első ránézésre elég is lenne. A fő probléma azonban az, hogy a parkok nagyobbik része, számbelileg és területileg is, a Moldva folyó bal, nyugati oldalán található, míg a keleti, jobb oldalon kevesebb a zöld terület.

Budapesti összehasonlításban a prágai nyugati oldal a budai, a keleti oldal pedig a pesti városrésznek felel meg. Az új parkok létesítésével a zöld terület növelése mellett ezt az aránytalanságot is orvosolni akarják.

Az új parkok többségét a köznyelvben városi dzsungelnek nevezett területeken hoznák létre, ezek olyan gondozatlan zöld területek, amelyek eddig különböző okok miatt nem voltak alkalmasak sétára, pihenésre.

 

A szakértők 125 ilyen „dzsungelt” választottak ki, melyek együtt összesen 1324 hektáron terülnek el, ez a város összterületének 2,5 százaléka. A további majdnem száz parkot olyan helyeken hoznák létre, amelyek jelenleg be vannak ugyan építve, de az épületek elhagyatottak, romosak, a terület mindenképpen rendbehozatalra szorul.

A cseh főváros parkjait nagyságuk szerint négy kategóriába osztották, az elképzelés az, hogy mind a négy kategóriában létesüljenek új parkok. Prágában a hatályos törvények szerint a parkokat a kerületi önkormányzatok tartják rendben. Számos park gondozása nem kerül sokba, de vannak olyanok is, amelyekben egy-egy hektárnyi terület rendben tartása évente akár 200 ezer koronába (2,3 millió forintba) is kerülhet.