Városi legendák, avagy hogyan adjuk el a city break túrát?

Szerző: Németh Andrea

Forrás: Turizmus Panoráma

 2016. szeptember 26. 17:35

Városlátogatás esetében sem nehéz megindokolni az utazást tervezőnek, hogy miért válassza utazási iroda szolgáltatásait. Az értékesítés támogatására a Turizmus Panoráma összegyűjtötte az előnyöket.

Aki kicsit is otthonosan mozog az online térben, ma már pár kattintással megtalálhatja és lefoglalhatja a legolcsóbb repülőjegyet vágyott városába, hozzá pedig ugyanilyen gyorsan találhat egyszerű szállást jó lokációval. De ha mindez tényleg ennyire könnyű, akkor milyen érveket sorakoztassunk fel az utazási irodába betérő utasnak, miért utazzon el mégis profik szervezésében? Íme, a city break szegmensben nagy tapasztalattal rendelkező tour operatorok válaszai.

Fotó: TdM Travel


Az idő pénz!

Az utazók szeretnének minél rövidebb idő alatt minél több mindent látni, átélni. Viszont ha valaki egyedül indul útnak, jó eséllyel csak a töredékét sikerül beletennie a programba annak, mintha szervezetten utazna. Az irodák igyekeznek minél optimálisabban összeállítani a programot, hatékonyan kihasználva minden percet. Eközben az egyéni utasnak az ideje jó részét elviszi a tájékozódás, de a közlekedés során is menetrendhez van kötve, míg egy iroda külön járművel hozza-viszi az utasokat, így nincs időveszteség – sorolja Gorszkij Jaroszlav, az 1000 Út Utazási iroda irodavezetője.

A kint töltött idő az utasnak a legértékesebb, ezért azt nem töltheti útikönyvek lapozgatásával, vagy étterem keresgélésével – erősíti meg az érvelést Mikola György, az OTP Travel értékesítési és marketingvezetője.

 

Minőségi tartalom

Amikor valaki saját magának próbálja összegyűjteni a látnivalókat egy útikönyvből, az 5-6 oldalas szövegből borzasztó nehéz kiszűrni a legfontosabb, legérdekesebb információkat, és nincs is arra garancia, hogy azok éppen szerepelnek az adott leírásban. Nem mindenütt lehet egyszerűen beazonosítani, hogy melyik a szóbanforgó nevezetes sír, boltív vagy ablak, de ha meg is találja az ember, egy idő után akkor is átmegy a városnézés nézelődésbe, mert nincs energiája mindennek olyan mélységig utánanézni – fogalmaz Prónay Gyula, a Proko Travel ügyvezetője. Így aztán óhatatlanul kevesebb tartalom kerül bele az útba.

Ezzel ellentétben, ha (jó) idegenvezetővel járja be a várost, garantáltan mindenhova eljut, amit látnia kell, és koncentráltan megkap minden fontos információt. Nincs más dolga, csak befogadni az élményt.

Az egyes nagyvárosok között rengeteg a különbség, sok a helyi sajátosság, ezért is jó, ha az utazó profira bízza magát, aki a helyi viszonyok figyelembevételével sokkal gördülékenyebbé tesz minden lépést – teszi hozzá Mikola György.

A buszos városlátogató program előnye még, hogy az gyakran kis körutazás is egyben, tehát nemcsak az adott város, hanem a környék legérdekesebb nevezetességeihez is ellátogat, sőt ha az idő engedi, az oda-vissza út során is kínál programokat – egészíti ki Szabó Eszter, a Fehérvár Travel utazásszervezési vezetője.

Egy városlátogatás kőkemény információdömping, nem egy lájtos kávézgatós, bevásárlós hétvége, így aki nemcsak a város hangulatát igyekszik magába szívni, hanem a lehető legmélyebben szeretné megismerni az adott város kultúráját, értékeit, az mindenképpen válassza a szervezett túrát – tanácsolja Gyurkovics Lívia, a TdM Travel ügyvezetője.

Fotó: TdM Travel

Biztonságban

Ha egy utazási iroda végig fogja az utas kezét, az mindenképpen biztonságot is nyújt. A csoport kísérője bármilyen nem várt probléma esetén gyakorlottan, felkészülten tud intézkedni. De nem is kell ahhoz nagy dolognak történnie, hogy szakavatott segítségre legyen szükség, elég hozzá egy hirtelen betegség, vagy egy elvesztett pénztárca – emeli ki Gyurkovics Lívia.

Mindez még akkor is nehézséget jelenthet, ha Európán belüli útról van szó. Ha viszont kimozdulunk a kontinensről, máris bejön a képbe a szokások különbözősége, az idegen nyelv, hiszen korántsem biztos, hogy az angollal mindenütt simán elboldogul az utas – teszi hozzá Gorszkij Jaroszlav.

Mikola György arra a helyzetre is felhívja a figyelmet, ha, mondjuk, késik a repülőgép vagy törlik a járatot, esetleg valamelyik kinti szolgáltatóval van gond. Az iroda ilyenkor is segítséget nyújt.

 

Jegyek, belépők, sorban állás

Csoportos útnál a csoportkísérő, idegenvezető személyén rengeteg múlik, ezt valamennyi utaztató kiemelte. Ha rátermett, úgy tereli a csoportot, hogy minden beleférjen, és legyen idő a város hangulatának „belélegzésére" is. Pontosan tudja, hogy az athéni Akropoliszra például kora reggel érdemes felmenni, mert akkor nincs rekkenő hőség és kevesen vannak, míg egy másik városban épp a délután a praktikusabb valamely nevezetesség felkeresésére, mert addigra elfogynak a nagy csoportok – hangsúlyozza Prónay Gyula.

Gorszkij Jaroszlav hozzáteszi: a szervezett utaknál az idegenvezető mindig előre megveszi a belépőket, így ezzel már nem kell foglalkozni a csoport megérkezésekor, és sorban állni sem kell.

Ráadásul a jó előre befoglalt csoportos belépőjegyek ára sokszor még olcsóbb is az egyénileg, helyszínen vásárolt jegyekénél – említ egy újabb érvet Szabó Eszter.

 

Kényelem

Az iroda elvégzi a háttérmunkát az utazó helyett, akinek nem kell bajlódnia a repülőjegy és a hotel kiválasztásával sem, s a helyszínen sem kell állandó készenlétben állnia, vagy izgulnia amiatt, hogy minden klappol-e: jó helyen parkolta-e le az autóját, nem törik-e fel, milyen bérletet érdemes megvenni a helyi tömegközlekedésre, és még sorolhatnánk. Az utas hátradőlhet, és arra koncentrálhat, amiért ment: a látnivalókra.

 

A mérleg másik nyelve


Kevesebb kötöttség

De legyenek válaszai az utazási irodának az egyéni utazás mellett szóló érvek tompítására is! Ezek egyike a szervezett csoporthoz képest sokkal szabadabb utazási forma, hiszen nem kell senkihez alkalmazkodni és ad hoc alakítható a program is. Egy város atmoszféráját talán jobban be lehet szippantani lazán, egy kávézó teraszán ücsörögve, mintsem egyik helyről a másikra rohanva. Erre viszont a szakma azt mondja: a jó iroda a két élményt egyszerre kínálja, vagyis az utas érzi a város hangulatát, közben mégis lát minden fontosat.

 

Alacsonyabb ár

A legfontosabb érv szokott lenni az egyéni utazás mellett, hogy olcsóbb. De vizsgáljuk meg azt is, mitől és mennyivel. A repülőjegy ára általában akkor tud valóban nagyon kedvező lenni, ha jóval korábban lefoglalja az utazó, minimális poggyászt visz magával, és nem változtat az időponton, történjen bármi. Gorszkij Jaroszlav a szállással kapcsolatban is azt hangsúlyozza: egyáltalán nem biztos, hogy egyénileg a neten alacsonyabb árat talál az érdeklődő, mint az iroda csoportos ára.

Ezt megerősíti Szabó Eszter is, aki még hozzáteszi: a csoport számára lefoglalt luxusautóbusz az autóbérlésnél is költséghatékonyabb megoldás, ráadásul az árak általában az egyéb közlekedéssel kapcsolatos költségeket is tartalmazzák, mint például a behajtási engedély Velencébe, vagy a belvárosi behajtási engedély Rómába.

Az értékesítéskor azt is érdemes hangsúlyozni, hogy az ár tartalmaz útlemondási biztosítást, vagyis az utazás előtti 61. napig lemondható az út, és az utas befizetett pénze nem vész el – hangsúlyozza Szabó Eszter.

Azzal a plusz 25-30 százalékkal, amivel egy szervezett út körülbelül többe kerül, az ember azt a munkát fizeti meg, amit megspórol neki az iroda azzal, hogy nem neki kell felkészülnie, repülőjegyet vadásznia, vendégértékeléseket olvasgatva szálláshelyet keresgélnie – amikor számolunk, ezeket se szabad elfelejteni – emeli ki Prónay Gyula.

 

Kompromisszumok

Egyénileg választhatunk saját igényünknek megfelelően panziót vagy éppen luxusszállodát, míg egy szervezett úton el kell fogadni az adott iroda javaslatát. Ez lehet például magasabb kategóriájú szállás annál, mint amit bevállalnánk a kedvezőbb ár érdekében, vagy éppen alacsonyabb kategória az egyéb magas színvonalú kulturális program költségeinek ellensúlyozására – mondja Gyurkovics Lívia.

 

Trendek és nehézségek

Az utazási irodák számára kihívás, hogy manapság nem elég utazást, szállást és városnézést kínálni egy city break ajánlatban. Az utasok különleges élményt keresnek, ezért komplex csomagra van szükség addicionális szolgáltatásokkal és programokkal, amelyek csak irodán keresztül érhetők el, vagy így a legkönnyebben – fogalmaztak az OTP Travelnél.

Fotó: TdM Travel

A Tdm Travelnél úgy látják, a charterpiac kedvező árai mellett az árérzékeny ügyfélnek ma kicsit nehezebb értékesíteni egy kulturális programot, hiszen sokszor egy egyhetes nyaralás ára lényegesen kedvezőbb, mint egy néhány napos, programgazdag szervezett városlátogatásé. Így a pénztárca mellett természetesen a kulturális érdeklődés is meghatározó. Náluk idén alapvetően nagy igény mutatkozott a repülős utak iránt. De nehézséget jelent, hogy az utasok sokszor az utolsó pillanatban foglalnának, amikor már elfogytak az előre lekötött repülőjegyek, és ha tud is az iroda pluszban repülőjegyet szerezni, az előzetesen foglalandó nevezetességre már nem lehet belépőt váltani.

A Fehérvár Travel nem tapasztalt jelentős visszaesést ebben a szegmensben, inkább átrendeződést, amelyet befolyásolt a terrorizmus és a menekültválság is.

A trendek között az egyes városok általános megítélése is kirajzolódik, hiába lehet olcsó jegyet szerezni például Moszkvába vagy Szentpétervárra, oda kevesebbeknek jut eszébe egyénileg utazni. Sőt, az 1000 Út Utazási Iroda, amely éppen az Európán kívüli úti célokra specializálódott, kifejezetten növekedést tapasztalt ezen a piacon.

Németh Andrea