Városlátogatások: ennyire mélyen kell a zsebünkbe nyúlni Európában

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 05. 15:44

Az ADAC 15 európai nagyváros járulékos utazási költségeit hasonlította össze egy néhány napja megjelent felmérésében.

15 európai nagyvárosban nézett körül a német autóklub, az ADAC az idei év tavaszán, hogy megvizsgálja, milyen járulékos költségekkel – az ott-tartózkodás szállásdíjon felüli költségeivel – kell számolniuk az utazóknak, ha az adott városban szeretnének eltölteni néhány kellemes napot vagy órát.

Az ADAC tesztelői összehasonlították több, a turisták által jellemzően vásárolt termék és igénybe vett szolgáltatás árát, és ez alapján állítottak fel rangsort a vizsgált úti célok között. Összesen több mint 1450 árat vizsgáltak meg a következő négy kategóriában: gasztronómia, snackek és italok, egészség és utazási kellékek, valamint attrakciók és tevékenységek.

A felmérés alapján a 15 város közül Lisszabon bizonyult a legolcsóbbnak a turisták számára. Bár a portugál főváros árainál mindegyik kategóriában akadtak kedvezőbbek, összességében azonban az itteni termékekből és szolgáltatásokból álló fogyasztói kosarak ára volt a leginkább pénztárcakímélő a vizsgálat időszakában, márciusban és áprilisban – már azelőtt is, hogy a portugál kormány megszüntette volna számos alapvető élelmiszer áfáját.

A vékonyabb pénztárcájú utazók számára Prága is jó választás lehet. A 15 úti cél közül messze a legdrágább Zürich, de Oslóban és Londonban is elég magas költségekre kell számítani. Összességében Lisszabon árai a vizsgált városok átlagához képest mintegy 23 százalékkal voltak alacsonyabbak, Züriché pedig több mint 37 százalékkal magasabbak.

A prágai városlátogatást is viszonylag olcsón meg lehet úszni

Fotó: 123rf.com

Bár gasztronómiáját tekintve mind a 15 város sokat tud nyújtani a turistáknak, az összehasonlíthatóság kedvéért az ADAC nem helyi specialitások, hanem a városlátogatók öt tipikus ételének és italának – egy vegetáriánus tésztaétel, egy burger sült krumplival, egy kis sör, egy nagy üveg ásványvíz és egy csésze kapucsínó – árait vizsgálta. Ezeket tekintve Prága, Barcelona és Lisszabon végzett az élen, de Róma és Bécs árai is alatta voltak a mintegy 46 eurós átlagárnak.

Zürichben, Oslóban és Koppenhágában ezzel szemben kifejezetten sokba kerül egy éttermi látogatás. Míg Prágában kb. 31 euró a fenti ételeket és italokat tartalmazó árukosár, Koppenhágában és Oslóban ennek majdnem a dupláját, Zürichben pedig közel 72 eurót kell érte fizetni. De nemcsak az éttermi számlákban vannak óriási különbségek: a sör például Prágában kb. 2 euróba kerül, Párizsban ennek gyakran több mint a négyszeresét kérik el érte.

Utazások járulékos költségei 2023-ban 15 európai városban

Forrás: ADAC

Snackeket és italokat sok helyen elérhető áron lehet kapni (átlagosan 15,40 euróért), de Bécsben és Barcelonában a legolcsóbbak. Az öt tipikus terméket (keksz, egy Big Mac, egy gombóc fagyi, egy kapucsínó és egy kis ásványvíz) együttesen kb. 12,50 euróért lehet megvásárolni mindkét városban. Zürichben ugyanezekért a termékekért 23 eurót kell kipengetni, itt az elvihető kapucsínó átlagosan 5,77 euróba kerül, több mint háromszor annyiba, mint Rómában.

Egy következő árukosár fejfájás-csillapító tablettát, ragtapaszt, maszkot, fertőtlenítő gélt és egy esernyőt tartalmazott. Koppenhágában ez így együtt mintegy 15 euróba, Brüsszelben és Zürichben ennek a kétszeresébe kerül, az átlagár pedig 23 euró körül van.

Érdekesség, hogy míg egy 20 darabos ragtapasz Lisszabonban 0,72 euróba kerül, az oslói patikákban átlagosan 4,96 euróért jutottak hozzá a tesztelők. De az is meglepő, hogy épp az esős Londonban igencsak drágák az esernyők, 14 euróba kerülnek, háromszor annyiba, mint Berlinben.

Az egyes termékek/szolgáltatások legalacsonyabb és legmagasabb ára

Forrás: ADAC

A városnézést, egy népszerű turisztikai attrakció megtekintésére feljogosító belépőjegyet, egy múzeumi belépőt, egy biciklikölcsönzést és egy közlekedési napijegyet tartalmazó szolgáltatáskosarat átlagosan 94,50 euróért lehetett megvásárolni az elemzésbe bevont városokban. A legolcsóbb Prágában és Lisszabonban volt a kosár (64, ill. 67 euró), Barcelonában és Londonban pedig ennek a kétszerese, 127 euró. Érdekesség, hogy a katalán fővárosban sok tekintetben alacsonyak az árak, a Sagrada Famíliába és a Casa Batllóba szóló belépőjegyért azonban viszonylag mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a látogatóknak.

London szolgáltatáskosara pedig azért lett a legdrágább, mert bár az ottani állami múzeumok ingyenesek, a London Eye meglehetősen drága, több mint háromszor annyiba kerül rá felülni, mint a bécsi Prater óriáskerekére.