Városnézés fedél nélkül

Forrás: Origo

 2014. július 09. 15:55

Prága után Budapesten is rendhagyó városi sétát tehet a vállalkozó szellemű a turista, a sétán egy hajléktalan idegenvezető saját élete stációin vezeti végig – számol be az origo.hu.

Mint írják, Józsi, a hajléktalan azon túl, hogy élete egy-egy fontos eseményébe beavatja a vendégeket, korrekt és pontos leírást ad a fontosabb műemlékekről, épületekről és azok történetéről is. Józsi már sok éve hajléktalan, bár a ruházatán és a kiállásán ez nem látszik meg – fogalmaz a hírportál. A cikkből megtudható, hogy a a hajléktalan most a Menhely Alapítvány rendhagyó városnéző sétája, a Lépjen be újra a nappalimba idegenvezetője. A résztvevők pedig a téma iránt fogékony, zömében budapesti lakosok közül kerültek ki. Van köztük fiatal szociológus, nyugdíjas, kereskedelmi cégnél irodavezető, környezetvédelmet hallgató doktorjelölt, corvinusos egyetemista, banki alapítvány munkatársa, sőt festőművész is.

Többségüket a hajléktalan lét közelebbi megismerésének vágya hozta a Facebookon hirdetett sétára.

Mint írják, a a Csarnok téren többek között az Elmű trafóháza alatti helyiségről mesél, ahol régen sokat segítették őt is és sortársait is az áramszolgáltató munkatársai. Megállnak a Mátyás utcai háznál, ahonnan az utcára került, de még nem tudni, miért. A közértnél, ahol a biztonsági őrök megengedik a hideg napokon, hogy a szellőztető-berendezés langyos fuvallatánál melegedjen. Annál a kocsmánál, ahol néhány éve nap-nap után éjszakába nyúlóan várta főbérlőjét az egész napi munka után a fáradtságtól az asztalra borulva. A Bakáts téren, ahol iskolába járt, és ahol régen beengedték a hideg templomba, vagy a Schöpf-Mérey kórház mára üres épülténél, ahol anyja betegeskedett. Nem marad ki az a Lónyay utcai ház sem, ahol Józsi jelenleg szobát bérel a Menhely Alapítvány támogatásával. A séta egy Práter utcai szuterénben fejeződik be, a Menhely Alapítvány nappali melegedőjében.

http://turizmus.com/utaztatas/hajlektalan-idegenvezetok-pragaban-1121399