Vasárnap zárul a balatoni hajózási szezon

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2021. október 20. 18:43

Október 24-én 17.45-kor kifut a badacsonyi kikötőből az idei utolsó menetrendi járat, és ezzel véget ér a 175. balatoni hajózási szezon. A 21 hajóból álló Bahart-flotta visszavonul a siófoki hajóállomással szembeni vízterületre; a jövő szezon kezdetére két új hajóval bővül a cég járműparkja.

Szombaton és vasárnap még hajóra szállhatunk Siófokon, Füreden, Badacsonyban és Fonyódon, emellett Füreden, Siófokon, Badacsonyban és Keszthelyen sétahajójáratot is indít a Bahart. Ezt követően (november 7-ig negyvenpercenként) viszont már csak a szántód-tihanyi komp várja az utasokat és a gépjárműveket. Amint arról beszámoltunk, az idei főidényben a komputasok száma 149 ezerrel, a személyhajók utasainak száma 100 ezerrel haladta meg a múlt évi forgalmat.

A balatoni személyhajók 100 ezerre több utast szállítottak az idei főidényben, mint tavaly

Fotó: Bahart Zrt.

Folyamatban van és még az idén lezárul a nosztalgiaflotta vezérhajója, a Kelén motorcseréje, és megújul a népszerű vízijármű gépészeti rendszere. A Szántód motoros küllemét a Bahart-flotta arculatához igazítják, emellett megtörténik valamennyi hajó alapos átvizsgálás. Tavasszal folytatódnak az utaskomfortot szolgáló és a műszaki korszerűsítési munkák, a társaság a jövő évi szezon kezdetéig 200 millió forintot fordít a személyhajók korszerűsítésére – tudtuk meg a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatójától. „De leginkább azt várjuk, hogy jövőre vízre tehessük az új hajókat" – tette hozzá Veigl Gábor. A szlovákiai Komárom hajógyárában már épül a balatoni flotta új kompja és első katamaránja. Ez a 5,7 milliárd forintos hajóbeszerzés lesz az első lépése a Bahart-flotta 2030-ig tervezett korszerűsítésének.