Ezeken az útvonalakon olcsóbb Budapestről vonattal utazni, mint repülővel

Forrás: turizmus.com

 2023. július 21. 10:51

A Greenpeace legújabb tanulmányában 112 európai útvonal légi és vasúti jegyárait hasonlította össze. Bár egyes útvonalakon – köztük Budapestről indulókon – jobban megéri a vasutat választani, azonban átlagosan négyszer drágább vonattal utazni, mint repülővel.

Egyes esetekben a költségkülönbség akár 30-szoros is lehet, például a Barcelona és London közötti útvonalakon, ahol a vasúttársaságok nem tudnak versenyezni a mindössze 11 fontért (4800 Ft) kínált jegyekkel. A jelentés az árkülönbségeket az "egyenlőtlen szabályozási környezetre vezeti vissza, amely a fapados légitársaságoknak kedvez az éghajlat és a munkavállalók jogainak rovására" – írja az Independent.

Az elemzett 112 útvonal közül csak 23 volt majdnem mindig olcsóbb vonattal, mint repülővel, azonban ezek közül 6 esetben nincs is közvetlen repülőjárat a két város között.

"Röviden: aki repül, azt támogatják; aki vonattal utazik, azt magasabb árakkal, valamint gyakran hosszabb utazási idővel büntetik " – mondta Stefan Gössling, a svédországi Linnaeus Egyetem professzora, aki a repülőjáratok kibocsátását tanulmányozta.

A legjobb útvonalként említik a Zürich-Berlin, Prága-Budapest, Berlin-Prága és Zürich-Bécs vasútvonalat, azonban utóbbi kettő esetében nem érhető fapados repülőjárat. Prágába utazni vonattal Budapestről mindig olcsóbbnak bizonyult a repülésnél a vizsgált napokon, azonban 2022-ben mégis több mint 100 ezren repültek a két főváros között.

A tanulmány szerint Budapestről Prágába mindig jobban megéri vasúttal utazni

Fotó: 123rf.com

 

Budapest esetében a vizsgált útvonalak közül a Budapest-Berlin útvonal a 9 vizsgált napból 6-szor bizonyult olcsóbbnak vonattal, míg a Budapest és Bukarest közti vonatjegyek árai mindig alacsonyabbnak bizonyultak. Drágábbnak bizonyult azonban a Budapest-Párizs, Budapest-Velence, valamint Budapest-Brüsszel útvonal, mely esetében 12 és félszer drágábbak a vonatjegyek a repülőjegyeknél.