Vasútvonal újranyitásáért lobbiznak a Cuha-völgyiek

Forrás: turizmus.com

 2018. augusztus 22. 14:08

A Balaton körbejárhatóságát is segítené, ha ismét járna a vonat a Lepsény-Csajág-Hajmáskér-Veszprém közötti 27-es számú vonalon.

Lepsény és Veszprém között 2007 márciusa óta szünetel a vasúti személyszállítás. Ennek ellenére Hajmáskér és Papkeszi között jelenleg is járható a vasúti pálya, mert a balatonfűzfői ipartelep iparvágányát most is kiszolgálják, és járnak vonatok a peremartoni ipartelepre is. A vonal többi szakasza viszont a civilek szerint is rossz állapotban van.

Felhívják ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a Balaton körbejárhatóságát a Balatoni Fejlesztési Tanács is támogatja, amit a jelenlegi tervek alapján egy Balatonakarattya-Balatonaliga közötti új vasúti vonalszakasz kiépítésével valósítanának meg. Ennek időpontja és forrása azonban nem ismert.

A megmentett Cuha-völgyi vonal

Fotó: turizmus.com

A szövetség szerint a Lepsény-Veszprém vasútvonal újraindítása a következő közlekedési gondokra jelentene megoldást.

1. A Balaton körbejárhatósága

Erre egy méregdrága, kisajátításokat, terepmunkákat igénylő, és a Balaton parton közvetlen környezeti terhelést jelentő új vasúti vonalszakasz építése helyett jóval olcsóbb lenne a felújítás. Ehhez csak egy deltavágányt kellene építeni Csajág állomásra.

2. A vonal menti települések közösségi közlekedési igényeinek kiszolgálása

Vitatható, hogy Berhida és a kis lélekszámú községek utazási igényei megalapozhatják-e a vasúti személyszállítás újrafelvételét, de a teljes vonalon történő közlekedés nem csak ezt szolgálná.

3. Győr és a győri régió kapcsolata a Balaton keleti medencéjével

A térség helyi közlekedési szükségletei, a városok közötti közlekedési igények, továbbá a  balatoni és egyéb turisztikai utazási igények egyaránt kielégíthetők lennének, ha összekapcsolnák a vasúti fővonalakat, és így létrejönne a Győr-Zirc-Veszprém-Hajmáskér-Csajág-(Balatonfüred)-Lepsény-Siófok összeköttetés. Ezen a vonalon az idegenforgalmi szezonban (2 óránként) ütemes, az év további részében pedig az igényekhez igazodó menetrenddel (napi 4-5 vonatpár) közlekedhetnének a vonatok.

A Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség augusztus 25-én 10:25-kor Veszprémből Papkeszire induló különvonaton hívja fel a figyelmet a kezdeményezésre.