Védett madaraink nyugalmáért kampányol a GreenGo

Forrás: turizmus.com

 2023. március 01. 13:55

A növekvő autóforgalom veszélyezteti védett madaraink élőhelyeit. A megoldás a kevesebb és tudatosabb autóhasználat lenne, amire a GreenGo új kampánya egy különleges megjelenésű elektromos autóval hívja fel a figyelmet.

A KSH adatai szerint Magyarországon 2000 óta több mint 70 százalékkal nőtt a személygépjármű-állomány, amely mára meghaladta a négymilliót. A közúti közlekedés sokféle módon rombolja a természeti környezetet. A CO2-kibocsátás és a klímaváltozás mellett a vonalas úthálózat elfoglalja és feldarabolja az élőhelyeket, de a gázolások, illetve a fény- és zajszennyezés is komoly károkat okoz – hangsúlyozta Halmos Gergő, az MME ügyvezetője.

A GreenGo 2016-os alapítása óta a fenntartható közlekedés ügyét képviseli, amelynek kiemelten fontos része a hazai autóforgalom csökkentése. A közösségi autómegosztó folyamatosan bővíti természetvédelmi törekvéseit: a 10 millió Fa csapatával szövetkezve már közel 6000 fát ültettek az elmúlt két évben, mostani CSR kampányuk pedig védett madárfajaink fennmaradását célozza.

Környezettudatos autózásra hív a GreenGo új kampánya

Fotó: GreenGo

Az új kampány keretében egy olyan, látványosan matricázott jármű készül, amelyen „a 2023-as év madara", egy barkóscinege látható. A barkóscinege kedves hangú, veréb méretű védett madárfajunk, amelynek különlegessége, hogy a fiókái kirepülésük után rögtön párt választanak, s madarak egész életükben együtt maradnak. Élőhelyei a nagy kiterjedésű nádasok, amelyeket a vizes élőhelyek eltűnése, a nyaralóövezetek terjeszkedése és a megmaradt vizes élőhelyek egyre intenzívebb használata is veszélyeztet.Az autón található QR kódot követve a GreenGo honlapon útmutató olvasható arról, hogyan csökkentsük a közlekedéssel járó természetvédelmi kockázatokat, és hogy civilként mit tehetünk a madárvédelemért. Mivel a GreenGo akár több napra, az egész ország bejárására is igénybe vehető, a kisokos minden autóbérlő számára megszívlelendő információkat tartalmaz.

Kutatások igazolják, hogy egy megosztott autó 6–12 saját tulajdonú autót vált ki, és hogy aki közösségi autót használ, az jellemzően tudatosabban is autózik: mérlegeli, hogy valóban szükséges-e autóba ülnie, és egy-egy út alkalmával is kevesebb kilométert tesz meg. A hazai carsharing autóflotta körülbelül 45 százaléka zajmentes elektromos autó – a GreenGo esetében ez az arány 100 százalék.

Nyitókép: 123rf