A gyerekek is karantén nélkül utazhatnak a védettekkel

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2021. május 07. 11:44

Hétfőtől a védettségi igazolással rendelkező személlyel együtt utazó 18 év alattiak is mentesülnek a hazatérés utáni 10 napos karantén alól – derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából.

Amint arról korábban beszámoltunk, április 29-től a magáncéllal külföldre utazó magyar állampolgárok, illetve tartózkodási engedéllyel nálunk élő külföldiek a védettségi igazolvány birtokában korlátozás nélkül léphetnek be Magyarország területére.

A csütörtök esti Magyar Közlönyben megjelent a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet módosítása, amely azokat a 18 év alattiakat is mentesíti a 10 napos karanténkötelezettség alól, akik védettségi igazolvánnyal rendelkező személy felügyelete alatt lépik át Magyarország határát. Ez a módosítás nemcsak a családi nyaralásokat teszi lehetővé, hanem a diákutaztatás számára is kedvező hír, mivel a tanárok felügyelete alatt álló diákok is karantén nélkül térhetnek haza.

A módosítás nem terjed ki a Magyarországra érkező külföldi állampolgárok gyerekeinek karanténkötelezettségére.

Szabad az út a családok számára

Fotó: 123rf.com

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége üdvözli a változást, mert az jelentősen elősegítheti a kiutaztatást. Szerkesztőségünket arról tájékoztatták, hogy a családok utazásának megkönnyítése érdekében a szövetség kérte a fenti jogszabály módosítását, kiegészítését a jogalkotótól.

A MUISZ továbbá kezdeményezni fogja, hogy a kiskorúak karanténkötelezettséget töröljék el azon országok beutazói számára is, amelyekkel Magyarország megállapodott a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásáról.