Védőfelszereléseket és teszteket hozott Kínából a Wizz Air

Forrás: turizmus.com

 2020. március 23. 10:28

A Wizz Air szállította Budapestre Sanghajból a magyar kormány által megrendelt egészségügyi védőfelszereléseket és koronavírus-teszteket.

A Wizz Air legújabb repülőgépével március 20-án szálltak fel azok a tapasztalt pilóták, akik hat országon át összesen

50 óra alatt több, mint kilencezer ezer kilométert megtéve érték el Sanghajt, hogy onnan csaknem 11 tonnányi egészségügyi segédeszközt repítsenek Budapestre - közölte a légitársaság.

A hosszú út sikeres teljesítéséhez négy pilótára volt szükség. Mind a négyen egészen Sanghajig repültek, majd onnan a csaknem 11 tonna (85 m3) szállítmánnyal megrakott repülőgéppel március 23-án reggel sikeresen visszaérkeztek Budapestre.

A járat odafele Kazahsztán fővárosában Nur-Szultanban, visszafelé pedig az oroszországi Irkutszban és Nur-Szultanban állt meg tankolni

Fotó: Wizz Air

A légitársaság a legújabb és legmodernebb (Airbus A321neo) repülőgépével teljesítette a különleges missziót, mert a repülőgép hatékonyságának köszönhetően 15%-kal kevesebb üzemanyagot használ fel, mint a régebbi típusok, így azonos mennyiségű üzemanyaggal, kisebb károsanyag kibocsátás mellett nagyobb a hatótávolsága.

A jelenlegi tervek szerint Magyarország kormánya a Wizz Air közreműködésével a közeljövőben további repülőjáratokkal fog a koronavírus megfékezéséhez, illetve a betegek gyógyításához szükséges orvosi segédeszközöket Magyarországra szállítani.

Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója elmondta: „Megtiszteltetés, hogy a magyar állam a Wizz Airt bízta meg, hogy a koronavírus járvány elleni hatékony hazai védekezéshez nélkülözhetetlen védőeszközöket és orvosi teszteket elhozza Kínából.

Szeretném megköszönni minden kormányzati és államigazgatási munkatársnak, valamint kollégáimnak, akik részt vettek ebben a különleges misszióban, hogy ilyen gyorsan, minden akadályt leküzdve sikerült a szükséges engedélyeket megszerezni és hazahozni a szállítmányt.”