Véget ért a sztrájk a brüsszeli reptéren (frissítve)

Forrás: MTI

 2018. október 31. 11:04

Véget ért a csomagkezelők sztrájkja október 31-én délután a brüsszeli Zaventem repülőtéren, és így hat nap után csütörtöktől teljesen helyreáll a forgalom.

Az Aviapartner vezetőinek és a cég munkatársainak érdekeit védő szakszervezeteknek végül sikerült megállapodniuk, és így október 31-én délután véget ért a sztrájk. Az egyezség értelmében jobb munkakörülményeket fognak biztosítani a dolgozók számára, csökkentik a terhelésüket és új felszereléseket is vásárolnak.

A tervezett 620 járatból nagyjából százat töröltek október 31-én, a sztrájk hetedik napján – közölte a légikikötő szóvivője. A belga média október 31. délelőtti hírei szerint az Aviapartner vezetői és a cég munkatársainak érdekeit védő szakszervezetek hajnalig tartó tárgyalásai során elfogadtak egy megállapodás-tervezetet, amit szerdán véglegesíthetnek, és ami véget vethet a sztrájknak.

A rossz munkakörülmények, az alacsony bérek és a konzultáció hiánya miatt meghirdetett sztrájk október 25-én este kezdődött. Kedden (október 30-án) 140, hétfőn (okt. 29.) 110, vasárnap (okt. 28.)150, szombaton (okt. 27.) ugyancsak 110, pénteken (okt. 26.) pedig 130 járatot kellett törölni a munkabeszüntetés miatt. A zavarok összesen 115 ezer utast érintettek. A héten ráadásul iskolaszünet volt Belgiumban, ami a szokásosnál is nagyobb utasforgalmat jelentett.

Hét nap után talán véget ér a csomagkezelők sztrájkja

Fotó: pxhere.com

A munkabeszüntetés azt a nagyjából harminc légitársaságot érinti, amelyeknek a poggyászkezelését az Aviapartner földi kiszolgálócég végzi. Közöttük van a British Airways, az Easyjet, az Etihad, a KLM, a Ryanair és a Turkish Airlines is. A TUI fly bejelentette, hogy saját munkatársai fogják elvégezni a csomagok kezelését. A Brussels Airlines belga légitársaság járatait nem érinti sem az akadozó csomagkiadás, sem a járatkimaradás, mivel földi kiszolgálását a Swissport cég végzi.

A Zaventem a legnagyobb forgalmat lebonyolító repülőtér Belgiumban, tavaly 25 millió utast fogadott, szemben a második legnagyobb, bár ugyancsak főként Brüsszelt kiszolgáló Charleroi 7 millió utasával.

Kapcsolódó cikkek

Járattörlések a LOT-nál

2018. október 26.