Véget ért a sztrájk a frankfurti repülőtéren

 2012. február 29. 19:33

Véget ért szerdán délután a csaknem két hete tartó sztrájk a frankfurti repülőtéren, miután az illetékes munkaügyi bíróság jogellenesnek ítélte a GdF szakszervezet munkabeszüntetését. A repteret üzemeltető Fraport szerint a forgalom rendje csütörtök reggelre állhat helyre a legnagyobb németországi légikikötőben, kisebb fennakadásokkal azonban még péntekig számolni kell. A február közepén kezdődött sztrájk miatt összesen nagyjából 1.500 járat maradt ki.

A GdF nem fellebbez az ítélet ellen, amelyben a bíróság formai okokra hivatkozva tiltotta meg az eredetileg csütörtök kora reggelig tervezett sztrájk folytatását. A szakszervezet egyúttal közölte, hogy kezdeményezi a munkaadónál a bértárgyalások folytatását.
A Fraport és a Lufthansa légitársaság kártérítési követelést fontolgat a szakszervezettel szemben. A Fraport 3,5 millió euró bevételtől esett el a cég számítása szerint, a Lutfhansa tízmillió eurós nagyságrendű kárt szenvedett az első becslések alapján.
A GdF alig 200 munkavállalót képvisel a több mint 70 ezer embert foglalkoztató repülőtéren. Az érdekképviselethez azok a szakemberek tartoznak, akik a repülőgépek földi mozgását tervezik és irányítják.
Kedden a légiirányítók közölték, hogy csatlakoznak kollégáik sztrájkjához, ezt azonban az illetékes bíróság a Fraport, a Lufthansa és a légi forgalmat felügyelő állami társaság (DFS) indítványának helyt adva megtiltotta, arra hivatkozva, hogy a forgalom teljes leállásához vezető munkabeszüntetés aránytalanul nagy kárt okozna.