Végleg bezár az egykori Berlin-Schönefeld repülőtér kezelőépülete

Forrás: turizmus.com

 2022. november 24. 20:12

Végleg bezárja a T5 terminált a Berlin-Brandenburg Repülőtér. Az épület valaha az NDK központi repülőterének számító Berlin-Schönefeld kezelőépülete volt.

A Berlin-Brandenburg Repülőtér (BER) felügyelőbizottsága úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány alatt ideiglenesen lezárt 5. Terminált már nem üzemelik be újra – írja az aero.de.

A T5 terminál valaha az NDK központi repülőterének számító Berlin-Schönefeld utaskezelő-épülete volt. Schönefeld 2020 októberéig, a BER megnyitásáig működött önálló repülőtérként, a kezelőépület ezután az új repülőtér egyik termináljaként üzemelt. Az eredeti tervek szerint a BER kapacitását egészítette volna ki, erre azonban nem utolsósorban a koronavírus-járvány okozta utasszámcsökkenés miatt állítólag már nincs szükség. A terminált 2021 februárjában, költségcsökkentés céljából zárták be.

A T5 elég távol fekszik a BER többi részétől, ami sem a légitársaságok, sem az utasok számára nem teszi vonzóvá. Emellett alapos felújításra is szorulna. Az még nem dőlt el, hogy hasznosítják-e a jövőben az épületet, és ha igen, mire.

Az egykori Berlin-Schönefeld repülőtér

Fotó: Archive FBB

Az egykori Schönefeld kezelőépülete még tanúja volt annak, amint Erich Honecker, az egykori NDK pártállami vezetője „szocialista baráti csókkal” üdvözli Leonyid Brezsnyevet, a Szovjetunió vezetőjét. Az utolsó prominens utas pedig Alekszej Navalnij lehetett a terminálban, az Oroszországba hazatérő ellenzéki politikus 2021 januárjában itt csekkolt be a Moszkvába induló gépre. A kezelőépületet 1976-ban, a Német Szocialista Egységpárt 9. pártkongresszusára adták át, amikor repülőgéppel utazni még különlegesen elegáns dolognak számított – írta a lap még 2021 februárjában.