Végleg leállt a svájci Belair

Forrás: AIRportal.hu

 2018. augusztus 15. 17:58

Fizetésképtelenség megállapítását kérte a svájci Belair légitársaság, miután nem sikerült megállapodnia kiszemelt befektetőjével.

A korábban az Air Berlin Group égisze alatt működő légitársaság még tavaly október 28-án beszüntette üzemelését, de az év elején még azt tervezték, hogy új légijármű üzembentartói (AOC) engedélyt szereznek és a nyári időszakban charterjáratok teljesítésével újraindítják a légitársaságot ­ – olvasható az AIRportal.hu oldalon.

A ch-aviation szerint ennek érdekében az igazgatóság szerette volna megemelni a társaság törzstőkéjét, amelynek fedezete egy áprilisban aláírt chartermegállapodás, illetve több befektető pénze volt.

Az airberlin tavaly októberi leállása után a Belair az év végével szintén beszüntette működését, de mostanáig reménykedtek az újraindulásban

Fotó: pixabay

Egy szerdán publikált közlemény szerint viszont a Belair vezetése az utolsó, még talpon maradt befektetővel sem sikerült megállapodni, mivel nem győzték meg az üzleti tervek. Befektető hiányában azonban nincs meg a feltétele annak, hogy megszerezzék az új AOC-t.

Egyetlen lépés maradt, amelyet meghozhattak, a fizetésképtelenség egy héten belüli kinyilvánítása. Ez viszont már nem csak a felsővezetést érinti, mivel az újraindulás reményében több embert is felvettek. A cég azonban támogatást biztosít számukra az iparágon belüli minél hamarabbi elhelyezkedés érdekében.

A Belairt még 1923-ban alapították Balair néven, de csak nyáron üzemeltettek járatokat. Többszöri átszervezés és újraindulás után 2007-ben az akkor még jelentősen terjeszkedő Air Berlin Groupban találta magát, és az airberlinnek teljesített járatokat. A német légitársaság 2017 októberi leállása után a Belair év végével szintén beszüntette működését, de mostanáig reménykedtek az újraindulásban.

Kapcsolódó cikkek