Végleg megszűnt a Malév

Forrás: 24.hu

 2018. június 06. 12:02

A bíróság áprilisban döntött úgy, hogy jogutód nélkül megszűnt a Malév, így törlik a cégjegyzékből is. A végzést a napokban kapja meg az egykori légitársaság közel háromezer hitelezője.

A Malév 2012. februárban ment csődbe 170 milliárd forintos adósságot maga mögött hagyva. A vagyon értékesítéséből néhány milliárd forint folyt be, a cég munkatársai átlagosan a nekik járó pénz felét kapták meg. A hitelezők még fellebbezhetnek, ám aki élni kíván ezzel, annak a fellebbezést 2890 példányban kell benyújtania – írja a Hír Tv-re hivatkozva a 24.hu.

A Hunalpa Magyar Közforgalmi Pilóták egyesülete az elmaradt járandóságok miatt bírósághoz fordult, ami megállapította, hogy az állam tartósan hátrányos üzletpolitikája vezetett a Malév fizetésképtelenségéhez. Ezt követően háromszáz pernyertes kártérítést kér az államtól, de elképzelhető, hogy peren kívül egyeznek meg.

170 milliárd forintos adósságot hagyott maga mögött a Malév

Fotó: Wikimedia Commons

A legnagyobb hitelező, a Malévot egykor megvásárló és az összeomlásához nagyban hozzájáruló Vnyesekonombank már elveszített egy pert, amelyet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ellen indított a 36,8 milliárd forintjáért, de a tartozás rendezése a kormányközi tárgyalások témája évek óta.

A Hír Tv forrásai szerint hasonló nagyságrendű összeggel ragadt bent a Malévban a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport és a légitársaság Boeing-jeit lízingelő amerikai cég, az ILFC is.

A Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. áfával együtt mintegy 52 millió forintos felszámolási díjat kaphat több mint hatéves munkájáért, ebből 35 millió forintot a Malév hitelezői által befizetett díjakból fizetnek ki, a maradék 17 milliót pedig a Malév vagyonából kapja meg az állami felszámoló.