Áprilistól nagysebességű vonatok járhatnak Velence és Ljubljana között

Forrás: turizmus.com

 2023. december 18. 09:12

Sikeres tesztüzem esetén jövő tavasztól közvetlen vonatjárat létesülhet Velence és Ljubljana között.

Annak ellenére, hogy van egy közös határuk, Olaszországot és Szlovéniát már 2008 óta nem köti össze közvetlen vonatjárat. 2021-ben már volt szó arról, hogy összeköttetés létesül Trieszt és a szlovén főváros között, de ebből végül nem lett semmi.

Ez a helyzet azonban hamarosan megváltozhat. A Trenitalia olasz vasúttársaság nemrég egy új útvonalat tesztelt Velence és Ljubljana között. Ha a teszt sikeresnek bizonyul, 2024 áprilisában elindulhat az új járat.

Nagysebességű Frecciarossa vonatok járhatnak jövő áprilistól Velence és Ljubljana között

Fotó: Trenitalia/Fcebook

A teszt során, december 11-én egy nagysebességű Frecciarossa vonat indult el Velence Mestre városrészéből északra, Portogruaro, Monfalcone és Bivio Aurisina irányába. Villa Opicina határállomáson összetalálkozott a Szlovén Vasutak személyzetével, hogy folytassa útját a Ljubljanától 80 kilométerre délnyugatra fekvő Sežanába. A szlovén vasúthálózaton működési teszteket is végeztek.

„Úgy tűnik, megérett az idő arra, hogy a két ország között helyreálljon a határon átnyúló vasúti szolgáltatás” – írta honlapján még a tesztüzem előtt az FS Italiane olasz állami vasúttársaság.

A végleges vasútvonal Milánó és Ljubljana között teremtene összeköttetést – írja a Euronews.